Hlavní obsah

Policisté v Hamburku opět rozháněli demonstraci vodními děly

Hamburk

Ani konec summitu zemí G20 nepřinesl do ulic severoněmeckého Hamburku klid. V noci na neděli dál pokračovaly střety demonstrantů s policií, která kolem půlnoci znovu nasadila i vodní děla, informovala agentura DPA. Rozehnat se protest několika stovek lidí policisté rozhodli údajně poté, co na ně demonstranti začali házet láhve a dlažební kostky.

Foto: ČTK/AP

Zapálená barikáda ve čtvrti Schanzenviertel

Článek

Průběh závěrečných demonstrací v sobotu večer, kterých se zúčastnilo asi 55 000 lidí, byl ještě relativně klidný.

Situace se ve čtvrti Schanzenviertel opět vyostřila až krátce před půlnocí, kdy podle policie začali demonstranti zasahující policisty napadat. Část ze zhruba 600 přítomných byla také zahalená, zdůvodnila zásah policie. Na místo dorazila i speciální jednotka, nakonec se ale stáhla a práci přenechala řadovým policistům.

Summit zemí G20, který v Hamburku začal v pátek a skončil v sobotu, provázelo po celou dobu násilí v ulicích. Levicoví radikálové, kteří protestovali proti kapitalismu a globalizaci, rabovali obchody, zapalovali auta, útočili na policisty a blokovali příjezdové cesty na místo jednání státníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční nepokoje v HamburkuVideo: Reuters

Policie od počátku protestů do nedělního rána zadržela v souvislosti s demonstracemi proti summitu G20 v Hamburku celkem 188 osob.

Starosta čelí kritice

Pod tlak se kvůli násilným protestům v ulicích dostal hamburský starosta Olaf Scholz, který před summitem obyvatelům druhého největšího německého města sliboval, že si konání vrcholné schůzky ani nevšimnou. Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu slíbila lidem, kterým demonstranti poškodili majetek, odškodnění. „Musíme najít způsob, jak to udělal rychle, nebyrokratickou cestou,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám