Hlavní obsah

Londýnský Tottenham zachvátilo násilí a plenění

Londýn

Násilí v noci ze soboty na neděli propuklo v ulicích londýnské přistěhovalecké čtvrti Tottenham v reakci na čtvrteční incident, kdy tu policie v přestřelce za nejasných okolností zabila devětadvacetiletého muže. Podle agentury Reuters se horda lidí požadujících "spravedlnost" srotila před místní policejní stanicí a začala plenit okolí. Při nepokojích bylo zraněno osm policistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Londýn zachvátilo násilí a pleněníVideo: Reuters

 
Článek

Policie uvedla, že zatím nikdo nebyl zatčen a že její prioritou je obnovit veřejný pořádek. Nad ránem se podle ní situace ve čtvrti začala zklidňovat, i když prý ne úplně. Výrazně se situace údajně zklidnila na hlavní třídě ve čtvrti, ale jinde v Tottenhamu jsou stále "ohniska odporu".

Zástupce Tottenhamu v parlamentu, poslanec David Lammy v neděli vyzval občany ke klidu. Mluvčí londýnského starosty Borise Johnsona vyhlásil, že násilí a ničení hodnot v žádném případě nijak neusnadní vyšetřování smrti devětadvacetiletého muže.

Výtržníci zapálili nejméně dva policejní automobily, několik budov, dvoupatrový autobus a popelnice. Podle agentury DPA házeli na policisty zápalné láhve. Vymlátili také výlohy obchodů, které pak místní obyvatelé vydrancovali a opouštěli je s nákupními vozíky plnými kradeného zboží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výtržnosti v ulicích londýnské přistěhovalecké čtvrti TottenhamVideo: Reuters

Speciální jednotky těžkooděnců a jízdní policie se pokoušely dostat situaci pod kontrolu. Hasiči se však přes množství lidí jen obtížně dostávali k ohniskům požárů. Jeden z místních obyvatel odhadl počet protestujících na 400 až 500, policie na 300.

Tottenham leží daleko od turistických atrakcí a centra Londýna. Je to jedna z nejpochmurnějších čtvrtí celé Anglie. Polovina místních dětí žije podle nevládních organizací v chudobě. Oblast, v níž žije mnoho černošských obyvatel, byla v minulosti svědkem rasistických projevů a negativních nálad obyvatel vůči policii.

V roce 1985 v Tottenhamu rozpoutal jedny z nejhorších pouličních nepokojů v dějinách země incident, kdy při policejní razii jedna místní žena utrpěla infarkt. Násilnosti si tehdy vyžádaly smrt jednoho policisty a hospitalizaci dalších zhruba šedesáti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám