Hlavní obsah

Policie zatkla Gerryho Adamse, vůdce severoirské Sinn Féin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gerry Adams, předseda republikánské strany Sinn Féin, byl v Severním Irsku zatčen pro podezření z účasti na únosu a vraždě spáchané v roce 1972. Jde o případ Jean McConvillové, matky deseti dětí, kterou v roce 1972 popravila Irská republikánská armáda (IRA) za údajnou „špionáž”. Vražda je v současnosti považovaná za jeden z nejodpudivějších zločinů, jakých se IRA dopustila.

Foto: Neil Hall, Reuters

Předseda republikánské strany Sinn Féin Gerry Adams

Článek

Adams se podle prohlášení policie sám přihlásil k výslechu a jakoukoliv vinu popírá. "Od IRA jsem se nikdy nedistancoval a distancovat se ani v budoucnu nehodlám," uvedl Adams v prohlášení. "Pokud jde o únos, vraždu a pohřeb paní McConvillové, jsem ale nevinný," uzavřel.

Sama IRA se k únosu, vraždě a utajeném pohřbu McConvillové až do roku 1998 nehlásila. Hrob zavražděné osmatřicetileté ženy byl nalezen náhodou na jedné pláži v Irsku až v roce 2003.

Pětašedesátiletý Adams je dlouholetým šéfem Sinn Féin, politického křídla IRA, která vedla boj za odtržení Severního Irska od Británie a jeho připojení k Irské republice.

Adams: Nezabíjel jsem

O jeho podílu na vraždě McConvillové hovořili dva bývalí bojovníci IRA s pracovníky univerzity v americkém Bostonu v rámci výzkumného projektu. Bývalý Adamsův spolupracovník Brendan prohlásil, že McConvillová byla zabita na přímý Adamsův pokyn. V té době měl podle jeho slov Adams řídit speciální tým IRA, který vyhledával, zabíjel a tajně pohřbíval členy katolické komunity v Belfastu podezřelé ze spolupráce s policií.

Adams jeho slova popírá a tvrdí, že ve složkách IRA žádnou funkci nezastával.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si od roku 1969 vyžádaly 3500 mrtvých. Ačkoliv mírové dohody z roku 1998 vedly k dělbě moci mezi protestanty a katolíky, ke sporadickým incidentům dochází dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám