Hlavní obsah

Slzný plyn, obušky, kopance. Policie rozhání demonstranty na bulváru Champs-Élysées

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie slzným plynem, obušky a kopanci rozhání na bulváru Champs-Élysées demonstranty vyjadřující nesouhlas s protikoronavirovými opatřeními. Vozy z takzvaného konvoje svobody, jimž se podařilo navzdory hlídkám dostat na bulvár a k Vítěznému oblouku, odtahují, uvedla televize BFM TV. Zatím bylo zatčeno 44 osob, někteří měli u sebe nože, kladiva a kanystry s benzínem, další měli praky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety police a demonstrantů v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Pařížská policie zatím zadržela kolem pěti stovek vozů, které nerespektovaly zákaz a pokoušely se vjet do centra metropole. Před Paříží je ale údajně 3300 vozů. Policie hlásí, že byla zadržena kolona 300 vozů na dálnici A4 před mimoúrovňovou křižovatkou Bercy.

Během odpoledne už policisté použili slzný plyn a ze zahrádek slavného bulváru Champs-Élysées museli být zákazníci evakuováni.

Na bulváru byl zatčen Jérôme Rodrigues, jedna z hlavních postav hnutí Žluté vesty, napsala agentura AFP. Demonstranti jsou postupně vytlačování směrem k náměstí Svornosti (Place de la Concorde).

La tension ne retombe pas sur les #ChampsElysees après plusieurs heures d’incidents. #convoisdelaliberte pic.twitter.com/5uTsMPNjhC

Policie je odhodlána blokádě zabránit. Prefektura zmobilizovala na 7200 policistů a četníků, jsou zmobilizována i obrněná vozidla četnictva, v pohotovosti jsou desítky odtahových vozidel. Policie je připravena použít slzný plyn, aby zatlačila demonstranty a uvolnila se vozovka pro odtahové vozy.

Premiér Jean Castex vybídl pořádkové síly, aby proti všem pokusům o zablokování dopravy v metropoli postupovali nekompromisně a tvrdě.

„Je to zrada. Základy dekretu (o zákazu protestu) nejsou v souladu se zákonem, se svobodou demonstrovat,“ tvrdí aktivistka Sophie Tissierová, která se angažovala i v hnutí žlutých vest a nyní v protestech proti očkování a pandemickým opatřením.

„Právo demonstrovat a svoboda slova jsou ústavně zaručeným právem, ale právo blokovat ostatní a bránit jim v dopravě nikoliv,“ odpověděl šéf vlády.

Na konvoje svobody čekají v Paříži a Bruselu tisíce policistů

Evropa

Organizátoři tzv. konvojů svobody se inspirovali hnutím proti epidemickým opatřením v Kanadě. Stovky kamionů, mezi nimiž jsou i dodávky a přívěsy, již dva týdny blokují dopravu v centru tamní metropole Ottawy a neprůjezdné jsou kvůli blokádě také některé důležité hraniční přechody mezi Kanadou a USA.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Policejní vozy blokují místo okolo Vítězného oblouku.

Podobné protesty zasáhly i další země.  Desítky nákladních aut a dalších vozidel, od traktorů po auta s přívěsy, přijely v sobotu do Haagu a v rámci nizozemského konvoje svobody zablokovaly centrum města.

Reklama

Výběr článků

Načítám