Hlavní obsah

Poláka vyhodili z práce kvůli sexuální orientaci, zastal se ho soud

– Lucemburk

Sexuální orientace nemůže být důvodem pro ukončení smlouvy o práci se samostatně výdělečně činným člověkem. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který se zastal homosexuála žalujícího polskou veřejnoprávní televizi.

Foto: Profimedia.cz

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku.

Článek

Polsko podle soudu musí respektovat unijní směrnici, která zakazuje diskriminaci na základě sexuální orientace bez ohledu na druh pracovního poměru.

Přístup konzervativní polské vlády a dalších orgánů k sexuálním menšinám byl již několikrát předmětem sporu Varšavy s unijními institucemi. Aktuální případ se před unijní justici dostal po žalobě editora audiovizuálních děl, který se domáhal odškodnění za to, že s ním podle něj televizní stanice TVP rozvázala smlouvu kvůli jeho sexuální orientaci. Televize s ním v letech 2010 až 2017 uzavírala smlouvy o dílo. Když však on a jeho partner zveřejnili na YouTubu vánoční hudební video propagující toleranci vůči párům stejného pohlaví, veřejnoprávní médium odmítlo jeho služby a novou smlouvu s ním neuzavřelo.

Muž se obrátil na varšavský soud se žalobou o náhradu škody. Polský soud poté požádal unijní justici o výklad unijního práva. Směrnice EU z roku 2000, která má znemožnit pracovní diskriminaci, vylučuje nerovné zacházení mimo jiné na základě sexuální orientace. Polská právní úprava, která tuto normu převádí do polského práva, však vylučuje diskriminaci na základě pohlaví, národnosti či etnického původu, nikoli však sexuální orientace.

Nejvyšší soud USA straní designérce odmítající pracovat pro homosexuální páry

Amerika

Soudci v Lucemburku konstatovali, že cílem směrnice je „odstranit všechny diskriminační překážky přístupu k prostředkům obživy a schopnosti přispět společnosti prací, bez ohledu na právní formu, na jejímž základě je tato práce vykonávána“. Podle unijního soudu se tedy ochrana sexuálních menšin před diskriminací vztahuje jak na zaměstnance, tak na samostatně výdělečně činné lidi. Smlouva však nesmí být jednorázová, ale musí jít o stabilní smluvní vztah, uvedl soud. Konečné rozhodnutí, zda tomu tak v případě žalujícího muže bylo, je podle nejvyššího orgánu unijní justice na polském soudu.

Zákaz Shakespeara či Přátel. Jak Maďarsko chrání děti před homosexualitou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám