Hlavní obsah

Polák vylákal milióny na léčbu neexistujícího pacienta

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Polsko žilo v minulých týdnech bleskovou internetovou sbírkou na pomoc 2,5letému Antkovi, který měl trpět rakovinou a hrozilo mu oslepnutí. Sbírka měla velký ohlas, protože prosila dobré lidi o příspěvek pro Antka s odůvodněním, že chlapeček urgentně potřebuje speciální operaci, kterou v USA provádějí v přepočtu za více než tři milióny korun.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud se nám shromáždit peníze nepodaří, hoch navždy ztratí zrak,“ hlásal slogan sbírky vyhlášené ve většině médií, televizi nevyjímaje. Posléze se však ukázalo, že žádný malý Antek neexistuje a že přes sedm tisíc lidí s dobrým srdcem naletělo cynickému podvodníkovi.

Srdceryvnou historku a scénář pro celou nestydatou akci si vymyslel Michal Siniecki, varšavský podnikatel s velmi pochybnou pověstí.

Podvod odhalili reportéři

Peníze darebákovi poslal, kdo mohl. Zapojily se i celebrity. Nejvíc dal Robert Lewandowski, fotbalová hvězda Bayernu Mnichov, jenž věnoval sto tisíc zlotých (630 tisíc korun). Nemalou sumu zaslali i expremiér Kazimierz Marcinkiewicz, přidali se i známí herci, novináři, sportovní kluby a zlotými nešetřily ani tisíce prostých a nijak bohatých Poláků. Na sklonku června už konto vykazovalo požadovanou částku.

S odhalením případu přišli reportéři portálu Pomagam.pl, na který se drzý podvodník obrátil se žádostí, aby zveřejnil oznámení o sbírce a také číslo konta, kam mají dárci obnosy zasílat. Jenže když ho požádali o kontakt na rodiče či o lékařskou zprávu k hochově nemoci a odborný odhad nákladů na léčení, už se neozval.

Sotva se o chlapcův osud blíže začala zajímat i další média, Siniecki nejprve mlžil, že nemůže prozradit žádné podrobnosti o pacientovi, a pak se po něm náhle slehla zem. A když vyšlo najevo, že na klinice v USA, kde měli údajně Antka operovat, o něm vůbec nic nevědí a navíc uváděná cena za operaci byla pořádně přemrštěná, hochštapler oznámil na Facebooku, že Lewandowskému a dalším peníze vrátí.

Hrozí mu 10 let

Podle mluvčí policie Malgorzaty Klausové ve čtvrtek podvodníka ve Varšavě zatkli. Při výslechu se přiznal, že si příběh vymyslel. Získané peníze použil na splacení dluhů, ale i na návštěvy nočních klubů a nákup luxusního zboží, které policie při prohlídce jeho bytu našla.

Jako recidivistovi, který se už dříve dopustil podvodů, mu hrozí podle prokuratury deset let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám