Hlavní obsah

Poláci volí nový parlament

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krakow

Po krátké, jen měsíc trvající, ovšem hektické kampani začaly v neděli ráno v Polsku parlamentní volby. Státní volební komise oznámila, že o 460 poslaneckých křesel v Sejmu se uchází 5114 kandidátů a o 100 míst v Senátu se zajímá 278 uchazečů. Oprávněných voličů je v Polsku 30,1 milionu, ti mají možnost do 21. hodiny odevzdat své hlasy v téměř 28 tisících volebních místností.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Favoritem voleb je strana Jaroslawa Kaczynského (na snímku) Právo a spravedlnost

Článek

Podle dlouhodobých průzkumů, politických analytiků, ale i médií, by mělo vyhrát volby s výrazným ziskem hlasů vládní Právo a spravedlnost (PiS). Poslední průzkumy zveřejněné v pátek dávaly konzervativní straně Jaroslava Kaczynského podporu 40 až 46 procent. Hlavním protivníkem PiS je liberální Občanská koalice (KO), v jejímž čele je Občanská platforma s podporou 19 až 26 procent.

Evropská komise zažalovala Polsko kvůli možnosti trestat soudce

Evropa

Do parlamentu by se podle posledních průzkumů dostala ještě opoziční Levice s 9 až 13,4 procenta hlasů, Polská lidová strana se 6 až 8 procenty a monarchistická, ultrapravicová Konfederace se 4,4 až 7 procenty.

„Pokud PiS získá nadpoloviční většinu, tedy více než 231 křesel ve 460členném Sejmu, volební výsledky dalších stran už nebudou mít větší význam, protože vládní strana zůstane u moci,” uvedl v předvečer voleb známý polský sociolog Jaroslaw Fils z Jagellonské univerzity v Krakově.

Kaczyňskému před volbami přibývají vrásky na čele

Evropa

Zároveň dodal, že ale ve skutečnosti nikdo dopředu doopravdy neví, jak volby dopadnou, zda jsou výsledky průzkumů reálné, nebo přeceněné či podceněné. Jestliže by Kaczynského strana vyhrála volby, ale nezískala většinu, kterou by měly tři - při započítání Konfederace dokonce čtyři - opoziční bloky, znamenalo by to, že PiS po čtyřech letech vládnutí ztratí moc, uvedl Fils.

První předběžné odhady výsledků voleb lze očekávat po uzavření volebních místností. Oficiální výsledky mají být známé nejpozději v pondělí večer nebo v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám