Hlavní obsah

Poláci hledají na východě země části ruské střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polští vojáci pátrají po možné části objektu, který v pátek narušil polský vzdušný prostor u hranic s Ukrajinou, informuje server TVN 24 s odvoláním na armádu. Varšava v pátek uvedla, že do vzdušného prostoru Polska zřejmě vletěla ruská raketa a následně ho opět opustila. Ukrajina ten den čelila dosud nejrozsáhlejšímu ruskému vzdušnému úderu.

V Polsku hledají střelu.Video: Reuters

 
Článek

Vojáci se podle stanice TVN24 objevili v sobotu kolem osmé hodiny ranní v obci Sosnowa-Dembowa v Lublinském vojvodství. Rozsáhlá pátrací akce tam pokračuje už druhým dnem. Vojáci se pohybují v rojnici, popsal reportér televize. Armáda podle něj ujišťuje, že chce mít jistotu, že obyvatelům nehrozí nebezpečí a nikdo nenajde případnou část ruské rakety.

O pátrací akci informovalo také operační velitelství polské armády, které na síti X napsalo, že do pozemního pátrání po možných částech objektu, jenž v pátek narušil polský vzdušný prostor, se zapojuje asi 480 vojáků. „Cílem pátrání je definitivně potvrdit, že na polském území nezůstal žádný prvek objektu,“ napsalo operační velitelství.

„Z ukrajinské strany už máme předběžné potvrzení, že tato raketa vletěla zpět do ukrajinského vzdušného prostoru. Musíme však vyloučit všechny možné scénáře a důkladně prozkoumat, že na území naší země rozhodně nic nezůstalo,“ odpověděl mluvčí operačního velitelství Jacek Goryszewski podle TVN 24 na dotaz, proč pátrání pokračuje, když střela nedopadla a polský vzdušný prostor zase opustila.

Polské operační velitelství v pátek oznámilo, že do vzdušného prostoru země ráno vletěl neidentifikovaný objekt od hranic s Ukrajinou a následně zmizel z radarů. O situaci jednalo vedení státu, ozbrojených sil i bezpečnostní složky. Generál Kukula poté oznámil, že vše nasvědčuje tomu, že šlo o ruskou raketu. „Objekt se nad polským územím pohyboval po přibližně tři minuty, asi v hloubi 40 kilometrů,“ dodal náčelník generálního štábu. Podle médií šlo o ruskou řízenou střelu Ch-101 nebo Ch-55.

Polská diplomacie si kvůli incidentu předvolala ruského chargé d'affaires. Moskva se k incidentu nevyjádřila. Ruský chargé d'affaires v Polsku Andrej Ordaš v pátek uvedl, že ani žádné informace neposkytne, dokud Varšava nepředloží důkazy. Solidaritu s polským spojencem vyjádřil jménem NATO, jehož je Polsko členem, jeho generální tajemník Jens Stoltenberg.

Letělo všechno. Při jednom z největších útoků vypálilo Rusko na Ukrajinu 110 střel

Zahraniční

Polská média v souvislosti s incidentem připomínají loňskou tragédii v Przewodówě, kdy při pádu zřejmě ukrajinské rakety z protivzdušné obrany zahynuli dva lidé, a letos nalezené části střely Ch-55 v lese u Bydhoště (Bydgoszcz). Spekulují také, že mohlo jít o „ruský test nové polské vlády“.

Náměstek polského ministra obrany Stanislaw Wziontek podle webu Onet dříve uvedl, že Varšava nemůže vyloučit žádný scénář. „Musíme prověřit, zda to nebyla provokace nebo ověřování našeho způsobu reakce,“ řekl Wziontek.

Nad území Polska pronikl od hranic s Ukrajinou neznámý objekt

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám