Hlavní obsah

Poláci a Italové ukázali další letecké záběry hašení Českého Švýcarska

Polští a italští hasiči prostřednictvím agentury Reuters zveřejnili nové záběry z hašení lesa v České Švýcarsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poláci a Italové ukázali další letecké záběry z kokpitu z hašení Českého ŠvýcarskaVideo: Reuters

 
Článek

Se zásahem pomáhá okolo 450 hasičů, do Českého Švýcarska přijely desítky požárních vozidel. Na místě je i několik vrtulníků a letadel. Jeden vrtulník přiletěl na pomoc ze Slovenska, další z Polska.

Poláci poslali na pomoc helikoptéru Black Hawk s vakem s kapacitou 3000 litrů. Stejné množství vody pojme také vak pod vrtulníkem, který poskytlo Slovensko.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Polský vrtulník nabírá vodu do bambi vaku.

Hasiči brání Pravčickou bránu i ze země, přivedli k ní vodu

Domácí

Z Itálie dorazily do ČR dva speciální hasicí letouny. Jedná se o hydroplány Canadair, které jsou schopné pojmout až 6000 litrů vody. V pátek se však musely po prvním dni zásahu v národním parku vrátit do Itálie, kde také hoří. Nahradila je letadla podobného typu ze Švédska.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Letoun Canadair CL-415 vyrobila kanadská firma cíleně k hašení požárů. Nejde tak o přestavbu běžného typu letadla. Piloti naplňují trupové nádrže o objemu přes 6000 litrů při letu těsně nad hladinou.

V národním parku začal v neděli nad ránem hořet les, hasiči tak zasahují šestý den. Přes dnešní noc se podle mluvčího krajských hasičů Milana Rudolfa podařilo udržet požár na ploše o velikosti pět krát dva kilometry. Večer a v noci natáhli hasiči vedení vody k Pravčické bráně, aby ji mohli bránit ze země. Ohniska se stále mohou rozhořet na různých místech, požár hasiči pod kontrolou nemají, řekl na dotaz ČTK mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Nad Hřenskem je enormní letecký provoz

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám