Hlavní obsah

Podruhé do stejného místa. V Rusku zase hoří ropná rafinerie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaluga

Drony zasáhly v noci na pátek v ruské Kalužské oblasti ropnou rafinerii Pěrvyj zavod. Informují o tom ruská média, Ukrajinci se k útoku zatím oficiálně nepřihlásili.

Foto: Profimedia.cz

Ropná rafinerie, Kaluga. Ilustrační foto

Článek

O nočním útoku na největší ropnou rafinerii v Kalužské oblasti jihozápadně od Moskvy informovala agentura Reuters s odvoláním na Ria Novosti. Požár v rafinerii Pěrvyj zavod tentokrát pohltil čtyři nádrže s naftou.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho protivzdušná obrana sestřelila pět ukrajinských bezpilotních letounů nad Moskevskou, Brjanskou a Bělgorodskou oblastí.

Svědci z místa, na které se odvolává telegramový kanál Baza, slyšeli hluk dronů, pak se ozvaly výbuchy a v rafinerii Pěrvyj zavod začalo hořet. Útok později potvrdil gubernátor Kalužské oblasti Vladislav Šapša. Nikomu se podle dosavadních informací nic nestalo.

Jedná se o už o druhý zásah stejného místa. Poprvé se Ukrajinci k útoku přihlásili 15. března.

Ukrajinci vysílají drony na ruské území v čím dál větší míře a soustředí se hlavně na ropné rafinerie. Ve čtvrtek jeden z dronů doletěl až do 1500 kilometrů vzdáleného Baškirska, šlo o první úder tak hluboko v ruském území od začátku invaze na Ukrajinu.

Web Politico na začátku května uvedl, že vlna ukrajinských bezpilotních útoků na ropné rafinerie hluboko v Rusku dosáhla nemyslitelného – největšímu světovému ropnému státu docházejí zásoby benzinu.

Upozornil zároveň, že ceny nafty a benzenu pro ruského spotřebitele raketově rostou. V důsledku ukrajinských útoků Moskva podle webu omezila vývoz paliva na téměř historická minima.

Nemyslitelné, Rusku dochází zásoby benzinu, píše Politico

Evropa

Nemyslitelné, Rusku dochází zásoby benzinu, píše Politico

Evropa
Související témata:
Ropná rafinerie

Výběr článků

Načítám