Hlavní obsah

Pod troskami v Janově mohou být ještě desítky lidí. Hasiči se snaží dostat k zavaleným autům

Janov
Aktualizováno

Záchranáři v italském Janově stále prohledávají trosky dálničního mostu, který se zřítil v úterý před polednem. Pod haldami betonu jsou další auta, k nimž se záchranáři zatím nedostali. Mohou v nich být až desítky lidí, uvedl italský list La Stampa. Podle zpřesněných bilancí zahynulo při neštěstí dosud 38 lidí, ve středu úřady uváděly 42 mrtvých. Počet pohřešovaných není znám.

Živě: V Janově pokračují záchranné práce u zříceného mostuVideo: AP

 
Článek

Guvernér Ligurie Giovanni Toti řekl, že bilance obětí bude mnohem vyšší než dosud udávané číslo 38, nepředpokládá, že pod sutinami budou nějací živí lidé.

Janovský prokurátor odhadl, že pod sutinami „by mohlo být deset až dvacet lidí”. Vychází z informací od příbuzných. Úřady ale nevědí, zda někdo, o kom si příbuzní myslí, že jel po mostě, ve skutečnosti už není na dovolené na druhém konci světa. Nebo naopak o kom se příbuzní domnívají, že je na dovolené, ve skutečnosti není obětí neštěstí.

„Nedosáhli jsme ještě na všechna místa, pracujeme na tom, abychom našli pohřešované,” řekl starosta Janova Marco Bucci. Záchranné práce pokračují, i když hrozí pád dalších částí mostu. Záchranáři se pořád nevzdali naděje, že pod sutinami mohou stále být živí lidé.

„Hledáme v dutinách, kde by mohli být lidé, ať už živí, nebo mrtví," řekl Emanuele Gissi, který na místě řídí záchranářské práce. „V noci na dnešek jsme neměli štěstí, nikoho jsme nenašli," konstatoval.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Záchranáři musí kusy betonu rozřezat a postupně odstranit.

Hasiči se snaží velké kusy betonu rozřezat a poté odstranit. S pátráním pomáhají psi. Na místě pracuje tisíc lidí včetně čtyř set hasičů.

Most byl součástí dálnice A10, která je hlavním tahem ze severu na jih, kromě místních po něm jezdí i mnoho turistů. Přesný počet pohřešovaných není znám.

Úřady dříve uvedly, že z mostu spadlo asi 35 osobních aut a tři kamióny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Domy pod torzem mostu budou strženy Video: Reuters

Oběti budou pohřbeny v sobotu

V sobotu se v zemi uskuteční státní pohřeb obětí. Mezi těmi je několik cizinců - Francouzi, Albánci nebo Chilané. „Byl to celý svět na těch 100 metrech zhrouceného mostu," napsal web deníku La Repubblica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám