Hlavní obsah

Počet obětí z rozlomené lodě s migranty v Itálii vzrostl na 64

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U města Steccato di Cutro v italské Kalábrii v pondělí pokračovalo pátrání po migrantech z lodi, která v oblasti ztroskotala o víkendu. Záchranáři objevili dalších pět těl, čímž počet obětí neštěstí vystoupal na 64, píše agentura AP. Mezi mrtvými je podle ní nejméně osm dětí. Úřady se obávají výrazně vyšší bilance, desítky lidí se nadále pohřešují.

Foto: Paolo Santalucia , ČTK/AP

Osobní věci mezi troskami převrácené lodi vyplavené na italský břeh

Článek

Osmdesát lidí přežilo, informuje AP. Státní televize podle agentury citovala policii, která v pondělí večer uvedla, že počet obětí vzrostl na 64 poté, co byla nalezena další dvě těla, včetně 14letého chlapce.

„Mnoho z nich neumělo plavat, viděli lidi mizet ve vlnách, viděli je umírat,“ citovala AP Giovannu Di Benedetto z organizace Lékaři bez hranic, která na místo vyslala psychology, aby pomohli přeživším.

Podle jejich výpovědí se na lodi, která vyrazila z Turecka minulý týden, vezlo asi 170 lidí. Některá svědectví ale uvádějí až 250 lidí.

U Itálie se rozlomila loď plná migrantů, desítky mrtvých. Tohle musí skončit, říká ministr

Zahraniční

Místní úřady požádaly příbuzné obětí, aby poskytli popisy a fotografie blízkých, aby pomohli identifikovat mrtvé v provizorní márnici zřízené ve sportovní aréně. Italské úřady podle AP odmítly kritiku, že záchrana dorazila pozdě. Uvedly, že vyslaly dva záchranné čluny krátce poté, co unijní pohraniční agentura v sobotu večer spatřila šestimetrový člun, jak míří ke břehu. Záchranáři se ale prý museli vrátit kvůli rozbouřenému moři. Pláž v Steccato di Cutro na pobřeží Jónského moře v Kalábrii byla v pondělí poseta roztříštěnými zbytky lodi migrantů a také věcmi cestujících: malými růžovými teniskami pro batole, pyžamovými kalhotami Mickey Mouse a žlutým plastovým penálem zdobeným pandami. Mezi troskami bylo rozházeno několik záchranných vest.

Foto: Antonino D'Urso, ČTK/AP

Oběti ztroskotané lodi migrantů leží ve sportovním centru, kam byly odvezeny, v úterý 28. února 2023 v jihoitalském Crotone

Organizace spojených národů a Lékaři bez hranic uvedli, že mnoho obětí byli Afghánci, včetně členů početných rodin, a také Pákistánci, Syřané a Iráčané. Loni byli druhými nejčastějšími žadateli o azyl v Evropě lidé z Afghánistánu, kteří ze země uprchli po nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci.

Meloniová: Musíme tyto plavby zastavit

V noci policie zadržela dva muže, kteří jsou podezřelí z převaděčství. Jednoho tureckého občana policie ze stejného důvodu zadržela už v neděli.

Italská premiérka Giorgia Meloniová požádala Evropskou unii o pomoc s okamžitým zastavením cest migrantů do Evropy. „Jediný způsob, jak tento problém řešit vážně a lidsky, je zabránit jim v cestě ještě před tím, než vyplují,“ uvedla Meloniová v pondělním rozhovoru s veřejnoprávní italskou televizí RAI.

Dodala, že odeslala dopis nejvyšším představitelům Evropské unie, kterým je vyzvala k okamžité akci, jež by plavby lidí na útěku do Evropy zastavila.

Itálie je jedním z hlavních míst vyloďování migrantů, kteří se snaží dostat do Evropy po moři. Takzvaná centrální středomořská trasa je ale známá jako jedna z nejnebezpečnějších. Podle Mezinárodní organizace pro migraci od roku 2014 v centrální části Středozemního moře zahynulo nebo se pohřešuje 20 333 osob. Trasu z Turecka nejčastěji používají lidé z Afghánistánu, Pákistánu či Íránu.

Proud migrantů do Itálie zesílil. Za dva roky o více než 200 procent

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám