Hlavní obsah

Počet mrtvých po výbuchu v Magnitogorsku vzrostl na 31

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magnitogorsk
Aktualizováno

Ruští záchranáři z trosek domu poničeného v Magnitogorsku patrně výbuchem plynu vyprostili zatím 31 mrtvých, mezi nimiž jsou dvě děti. S odvoláním na oznámení úřadů o tom ve středu informovala agentura TASS.

Foto: Reuters

Záchranářské práce po explozi v obytném domě v ruském Magnitogorsku

Článek

Osud 17 pohřešovaných lidí je nejasný. Předchozí bilance pondělního neštěstí v uralském městě na předělu evropské a asijské části Ruska byla 16 mrtvých, později 24.

V úterý se záchranářům podařilo objevit živé jedenáctiměsíční dítě, které v kritickém stavu letecky přepravili do Moskvy. [celá zpráva]

Panují ale pochybnosti, že po více než 48 hodinách může být ještě v troskách někdo živý - v Magnitogorsku v těchto dnech panuje mráz, v noci až kolem minus dvaceti stupňů Celsia.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v domě na UraluVideo: Reuters

Úřadům se zatím podařilo identifikovat 19 mrtvých. Podle ministerstva pro mimořádné situace hledání zbylých obětí komplikuje fakt, že záchranáři neví, na jakém místě by se mohly nacházet. Z bezpečnostních důvodů pátrají jen v části sutin. Na jiných místech totiž hrozí, že by se mohla zřítit další patra budovy.

Výbuch plynu je podle ruských policistů hlavní vyšetřovací verzí neštěstí, i když v místních médiích se objevují spekulace o akci teroristů. Exploze se stala v bytě ve třetím podlaží, který si den před neštěstím údajně pronajal neznámý muž. Vyšetřovatelé ale tvrdí, že v troskách zřícené části domu, který byl postaven v roce 1973, nebyly nalezeny žádné stopy výbušné látky.

Foto: Maxim Shmakov, ČTK/AP

Ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová vyjádřila obavy o nezvěstné, pokud se je za nynějšího mrazivého počasí nepodaří rychle najít.

V úterý ve stejné ulici explodoval mikrobus, v němž zahynuly tři osoby, napsal ruský server Znak, podle něhož ve voze cestovali teroristé. Policie podobné spekulace popřela, mikrobus údajně explodoval kvůli technické poruše.

V Čeljabinské oblasti, kde se Magnitogorsk nachází, vyhlásily úřady na středu smutek. Na úředních budovách jsou vlajky spuštěny na půl žerdi, úřady také doporučily místním televizím vyřadit z vysílání zábavné pořady. U místa neštěstí lidé vytvořili ze svíček, květin a hraček improvizovaný pomník, uvedla agentura Interfax.

V Magnitogorsku, který má více než 415 000 obyvatel a leží přibližně 1400 kilometrů východně od Moskvy, vyhlásil gubernátor Boris Dubrovskij hned v pondělí stav nouze. Lidem postiženým neštěstím gubernátor slíbil rychlou pomoc v podobě peněz i náhradního ubytování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám