Hlavní obsah

Po příjezdu na Slovensko budou neočkovaní dál muset do karantény

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující, kteří nejsou očkovaní a přijíždějí na Slovensko, budou muset i nadále do karantény, která může skončit nejdříve pátý den formou negativního PCR testu. Ve čtvrtek to uvedl slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský, který tak reagoval na pozastavení platnosti příslušné vyhlášky hlavního hygienika ústavním soudem.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

„Opatření budou platit ve stejném režimu i nadále,“ uvedl ministr zdravotnictví. Lengvarský potvrdil, že z vyhlášky bude vyjmuta pouze výjimka z izolace pro lidi, kteří dostali jen první dávku vakcíny. Právě tuto pasáž kritizoval ústavní soud. „Po první dávce nemusí být imunita dostatečná,“ připustil ministr. Lengvarský konstatoval, že původním záměrem vyhlášky bylo, aby se lidé dali očkovat.

Slovenský ústavní soud ve středu potvrdil, že pozastavil platnost vyhlášky, která nařizuje povinnou karanténu pro neočkované při vstupu do země. Od pátku totiž Slovensko vyžaduje při vstupu do země 14denní karanténu všech lidí, kteří nejsou očkovaní proti koronaviru.

Nejdříve pátý den karantény je možné absolvovat PCR test a v případě negativního výsledku izolace končí. Výjimku z karantény má kromě očkovaných osob také tranzit či posádky nákladní, autobusové, vlakové a letecké dopravy.

Kiska definitivně končí v politice

Evropa

Výjimka z karantény platí do 9. srpna pro děti ve věku 12 až 18 let. Pokud ani po tomto termínu nebude dítě očkované, bude muset po příjezdu na Slovensko do 14denní karantény a s ním také rodiče. Nehledě na to, zda jsou očkovaní, nebo ne.

Všichni cestující, kteří vstupují na území Slovenské republiky, se musí rovněž zaregistrovat na webu eHranica. Pro očkované bude platit první registrace na eHranica po dobu šesti měsíců.

Slovenský premiér Eduard Heger zdůraznil, že všechna opatření byla nastavena tak, aby chránila lidi na Slovensku před šířením delta varianty.

PŘEHLEDNĚ: Co je třeba mít při cestování po ČR a co při cestě do ciziny

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám