Hlavní obsah

Po Kerberovi přijde Cháron. Evropu čekají ještě větší vedra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podstatnou část Evropy sužují v těchto dnech úmorná vedra. Zatímco v Česku budou na některých místech teploty dosahovat až 38 stupňů Celsia, na jihu kontinentu teploty překračují čtyřicítky. A v příštím týdnu má být ještě hůř, anticyklonu Kerberos vystřídá anticyklóna Cháron a třeba na Sardinii očekávají až 47 stupňů.

Vedro v ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

Úmorná vedra sužují v posledních dnech prakticky celý jih Evropy. V Aténách uzavřeli slavnou Akropoli poté, co jedna turistka ve vedru zkolabovala. V Itálii kvůli vedru v úterý zkolaboval čtyřiačtyřicetiletý dělník, který pak v nemocnici zemřel.

A v příštích dnech má být na jihu Evropy ještě hůř. „Opravdové vedro teprve přijde, ty nejvyšší teploty čekáme v úterý a ve středu,“ uvedl pro agenturu Adnkronos italský meteorolog Mattia Gussoni.

V Římě mají teploty příští týden dosáhnout 43 stupňů Celsia, na Sardinii dokonce 47 až 48 stupňů. Mohl by tak padnout i dosavadní italský rekord 48,8 stupně Celsia.

Tlakovou výši neboli anticyklónu pojmenovanou Kerberos, jež stojí za současnými vedry, vystřídá v nadcházejících dnech anticyklóna Cháron. „Převeze nás do srdce léta,“ píší italská média v odkazu na bájného převozníka mrtvých do podsvětí, po kterém dostala anticyklóna jméno.

Zatímco bouře a hurikány dostávají jména pravidelně a existují pro to poměrně jasná pravidla, dávání názvů vlnám veder je poměrně novým jevem. Jejich pojmenování souvisí zejména s tím, že v posledních letech jsou stále horší a představují riziko pro životy a zdraví lidí podobně jako bouře či hurikány.

Jména zatím dostávají spíše náhodně - podle představ meteorologů, kteří informují o úmorných vedrech jako první. Kerberos - tříhlavý pes z řecké mytologie - byl pro současnou vlnu vybrán proto, že zasahoval do všech tří klimatických zón, ve kterých leží Itálie. Jméno Cháron má pak upozornit svou zlověstností na klimatické změny, které s těmito extrémními jevy souvisejí.

Vedro udeří ještě víc, než se čekalo. V neděli raději nevycházet, doporučují meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám