Hlavní obsah

Po hádce s neonacisty se v řeckém parlamentu zdravilo Heil Hitler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

O velký rozruch se v pátek v řeckém parlamentu postarali poslanci z krajně pravicového uskupení Zlatý úsvit, z jejichž řad během nuceného odchodu ze sněmovny několikrát zazněl nacistický pozdrav Heil Hitler. Napsala o tom agentura DPA.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Lidé protestují proti vládním škrtům před parlamentem v Aténách.

Článek

Předseda parlamentu předtím jednoho ze zákonodárců Zlatého úsvitu vykázal z jednání kvůli urážkám na adresu lídra levicové koalice SYRIZA Alexise Tsiprase.

Zástupci krajní pravice se s levicí střetli při debatě o novém zákoně o potírání rasismu. Jeden z poslanců Zlatého úsvitu o Tsiprasovi posměšně mluvil jako o "mistru Alexisovi" a předseda sněmovny ho kvůli tomu vykázal ven. To se nelíbilo jeho spolustraníkům, kteří takový trest označili za "trapný" a na protest odešli ze sálu spolu s vykázaným zákonodárcem. Ve vřavě pak třikrát zazněl pozdrav Heil Hitler.

Kdo nacistický pozdrav vykřikl, není jasné. Řecká agentura Athens News Agency napsala, že zazněl z úst ideologa neonacistické strany Christose Pappase. Zlatý úsvit ale tvrdí, že pozdrav vykřikl někdo z levice, aby očernil své oponenty.

Extremistický Zlatý úsvit, který s prohlubující se hospodářskou krizí neustále nabírá na síle, získal v loňských volbách 18 parlamentních křesel. Podle některých průzkumů veřejného mínění by se stal v dalších volbách třetí nejsilnější stranou v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecko na prvního máje ochromila stávka

Řecko ve středu v rámci prvomájových oslav ochromila stávka v hromadné dopravě, která se protáhne na celý den u lodních spojů a na železnicích. Odbory svolaly...

Výběr článků

Načítám