Hlavní obsah

Plot na maďarské hranici bude zatím nižší, půjde možná i přeskočit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bariéra na srbsko-maďarské hranici nebude dostatečně vysoká a průměrně vysoký člověk ji dokáže možná i přeskočit. O zátarasu, který se rekordním tempem staví na 175 kilometrů dlouhé hranici se Srbskem, to napsal maďarský deník Népszabadság.

Foto: Profimedia.cz

Stavba prozatímního zátarasu

Článek

Původně měla být bariéra, která má zabránit pronikání ilegálních migrantů, vysoká čtyři metry.

Maďarské ministerstvo vnitra pak informovalo, že zátaras bude vysoký jen metry tři, že ho ale v horní části ještě doplní 70 centimetrů vysoký „límec“ ze žiletkového drátu. Původní termín dokončení byl přitom konec listopadu 2015.

Foto: Profimedia.cz

Dočasné řešení plotu na hranicích

Šibeniční termín

Jenže to se změnilo: premiér Viktor Orbán před nedávnem oznámil, že bariéra musí být hotová do konce srpna. Proto vojáci, na jejichž bedrech vznik zátarasu leží, začali kvůli dodržení termínu se stavbou v nejjednodušší variantě bariéry: na kovové sloupky zabetonované do země bude natažen žiletkový drát vysoký ani ne dva metry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na maďarsko-srbské hranici začala výstavba plotu kvůli běžencůmVideo: Reuters

„Pokud se člověk pořádně rozběhne, ten plot se dá snad i přeskočit. Takhle to nemá velký význam,“ řekl listu jeden z místních.

List připouští, že vedle zátarasu ze žiletkového drátu bude v další fázi postavena bariéra podle původních plánů.

Foto: MTI

Výsledná podoba hraničního plotu na srbsko-maďarské hranici

V bažinách žiletkový zátaras

Maďarsko staví bariéru proti ilegálním migrantům na hranicích se Srbskem dvěma různými technologiemi. V bažinatých úsecích hranice postaví zátaras ze žiletkového drátu. Týká se to asi čtyřicetikilometrového úseku hranice.

Zbytek 175 kilometrů dlouhé srbsko-maďarské hranice má být zabezpečen drátěnou zábranou připevněnou ke sloupům vysokým tři metry se žiletkovým límcem.

Bariéra bude deset metrů od hraniční čáry. Přímo na plotu se objeví tabule, které budou ukazovat směr k nejbližšímu legálnímu hraničnímu přechodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám