Hlavní obsah

Britský plán na deportaci migrantů do Rwandy má trhlinu. Odřekla ho další aerolinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán Velké Británie na deportaci migrantů do africké Rwandy, který vzbudil vlnu kontroverze a rozhodovaly o něm soudy, se dále komplikuje. Britskou vládu zřejmě odmítla další aerolinka, jež měla migranty do země letecky převážet. Učinila tak po kritice veřejnosti a lidskoprávních skupin, informoval deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Privilege Style

Článek

Aerolinka Privilege Style původem z Mallorcy po kampani lidskoprávních skupin upozorňujících na porušování základních lidských práv ve Rwandě také odmítla migranty do země převážet.

Přitom se o to už v červnu pokoušela, letadlo s migranty ale bylo na poslední chvíli uzemněno kvůli rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP).

V plánu na deportaci tisíců migrantů do africké Rwandy měly původně pomáhat aerolinky Titan Airways a AirTanker, ty ale dohodu rovněž odřekly.

Deportace migrantů do Rwandy mohou začít, rozhodl britský nejvyšší soud

Zahraniční

Privilege Style poskytla v dopise vyjádření organizaci Freedom from Torture, jež se o zrušení letů s migranty do Rwandy zasazovala.

„Společnost nebude v budoucnu provozovat lety do Rwandy. Nikdy ani do Rwandy od uzemnění jednoho letu v červnu 2022 (který byl příčinnou kontroverze) nelétala,“ cituje vyjádření britský deník The Guardian.

Kontroverzní plán na odsun migrantů

Británie se v dubnu zavázala Rwandě za příjem migrantů zaplatit 120 milionů liber (3,3 miliardy korun), odsun migrantů do třetích zemí podpořil i nový zákon.

Britská vláda se podle BBC v minulosti nechala slyšet, že by mohla do Rwandy poslat neomezené množství nelegálních migrantů.

Rwanda ale upřesnila, že v první fázi může přijmout pouze tisíc lidí, ač do budoucna má kapacitu pro více azylantů. Zatím tak Britové ze země nikoho nedeportovali.

Nejblíž tomu byli právě v červnu, kdy rozhodnutí ESLP zakázalo letadlu s migranty vzlétnout. Poté londýnský vrchní soud rozhodl, že deportace se uskutečňovat můžou.

Deportace migrantů do Rwandy mohou začít, rozhodl britský nejvyšší soud

Zahraniční

Plán deportací dlouhodobě kritizují lidskoprávní skupiny, podle nichž není země pro migranty bezpečnou destinací. V africkém státě vládne autoritářský režim s extrémním stupněm sledování, cituje skupiny BBC.

Podle nich také ve Rwandě dochází k mučení a vraždám politických odpůrců režimu. Britská vláda ale naopak tvrdí, že je Rwanda bezpečná země s tradicí příznivé podpory azylantů. Podle ní by se v zemi setkali s vhodnou podporou a ubytováním.

Odstupující britská premiérka Liz Trussová chtěla v plánu pokračovat. Ani její možní nástupci, tedy Rishi Sunak, Penny Mordauntová či Boris Johnson, ho zřejmě nezruší, odhaduje The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám