Hlavní obsah

Rusko už vyrábí více zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varují Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD. Generální inspektor německé armády Carsten Breuer se už před několika dny nechal slyšet, že tímto tempem by Rusko mohlo být vojensky připraveno útočit na NATO za pět až osm let, pokud se k tomu rozhodne.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu na výstavě ruské vojenské techniky. Snímek je ze 17. dubna.

Článek

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius v této souvislosti varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA.

„Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

Foto: ČTK

Boris Pistorius

Na otázku, zda souhlasí s odhady zástupců baltských států, podle kterých by Rusko mohlo být za několik let připravené k útoku na území NATO, Pistorius řekl, že jde o „věštění z křišťálové koule“. „To, co říkají vojenští experti a odborníci na zbraně je, že se Rusko vyzbrojuje,“ dodal.

Pět až osm let

Také generální inspektor německé armády Carsten Breuer před několika dny při návštěvě Varšavy řekl, že pokud se k tomu Rusko rozhodne, mohlo by vojensky být připraveno zaútočit na země NATO za pět až osm let. „Pozorujeme, že Rusko produkuje velké množství válečného materiálu a všechen tento materiál neposílá na frontu na Ukrajině,“ prohlásil.

Ruská invaze na Ukrajinu předloni v únoru přivedla vztahy Moskvy a Západu do nejhlubší krize za desítky let. Vladimir Putin opakovaně odmítá, že by Rusko uvažovalo o útoku na NATO. Zdůvodňuje to tím, že NATO je mnohem lépe vyzbrojeno. Že nezaútočí, ale tvrdilo i před napadením Ukrajiny. Opakovalo, že hromadění vojsk u hranic s Ukrajinou je pouze cvičení.

Rusové postupují

Ukrajina se Rusku brání od února 2022, v poslední době ztrácí území, především kvůli nedostatku zbraní. Analytici se obávají, že Moskva si toho je vědoma a bude útoky stupňovat. USA sice v minulých dnech podepsaly výdaje na další pomoc zemi, než se ale zbraně na Ukrajinu dostanou, potrvá to.

Rusové v minulých dnech dobyli strategickou vesnici Očeretyne a uvedli, že drží i Novobachmutivku.

Pentagon oznámil nový balík pomoci Ukrajině za miliardu dolarů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám