Hlavní obsah

Pilot vrtulníku, který na pikniku v Polsku strhl dráty, už způsobil smrtelnou nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciechanów

Pilot policejního vrtulníku Black Hawk, který v neděli strhl elektrické vedení nad hlavami návštěvníků předvolebního pikniku u polského Ciechanowa a ohrozil tak životy stovek z nich, se podobné chyby dopustil již před 14 lety. I tehdy jako vojenský pilot letěl nebezpečně nízko a havaroval, přičemž zahynul 32letý pilot a vážně se zranil 36letý palubní inženýr. Upozornil na to polský server RMF24.pl.

Foto: Profimedia.cz

Polský vrtulník Black Hawk. Ilustrační foto

Článek

K tragické události došlo v roce 2009, kdy při cvičném letu nedaleko Bydhoště klesla letová výška vrtulníku natolik, že se po zachycení o vrcholky stromů zřítil. Za způsobení smrti a ohrožení života dvou členů posádky byl pilot odsouzen k dvouletému nepodmíněnému trestu odnětí svobody, uvedl portál RMF24.pl.

Dodal, že od roku 2016 tento pilot pracuje u policie. Nejprve byl zodpovědný za bezpečnost letů a v současné době je vedoucím střediska pro výcvik pilotů.

Protichůdná hodnocení

„Je to mimořádně dobrý a zkušený pilot, který se účastnil mnoha záchranných misí v zahraničí. Nevím nic o tom, že by v minulosti způsobil letecké neštěstí,“ řekl médiím Maciej Wasik, náměstek ministra vnitra, který policejnímu vrtulníku povolil vystoupení na pikniku.

Podle předběžných zjištění prokuratury v Ciechanowu, která případ vyšetřuje, pilot Black Hawku porušil několik základních zásad bezpečnosti letu při podobných akcích, především však letěl nebezpečně nízko nad zemí. Podobný názor má i Maciej Lasek, bývalý šéf Státní komise pro vyšetřování leteckých nehod.

Při incidentu nebyl nikdo zraněn, protože přerušené vedení nebylo pod napětím, což však v první chvíli nikdo nevěděl, a proto vypukla panika. Pilotovi hrozí trest odnětí svobody až na 8 let. Náklady na opravu Black Hawku přesáhnou podle odborníků stovky tisíc dolarů, uvedl tvn24.pl.

Vrtulník v Polsku strhl nad hlavami lidí dráty vysokého napětí

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám