Hlavní obsah

Americká diplomacie schválila možnost prodeje vrtulníků Apache Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo zahraničí v pondělí schválilo zbrojní dohodu s Polskem, která zahrnuje možnost prodeje bojových vrtulníků a dalšího vybavení v celkové hodnotě až 12 miliard dolarů (264,6 miliard korun). V tiskové zprávě to uvedl Pentagon.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Americký vrtulník AH-64 Apache ve verzi D s radarem nad rotorem

Článek

Varšava, která podle agentury Reuters posiluje svou armádu od ruské invaze na Ukrajinu, požádala o 96 vrtulníků AH-64E Apache či řízené střely Hellfire a protiletadlové střely Stinger.

Jednání ani konkrétní smlouvy ještě uzavřeny nejsou, připomíná Reuters. Hlavními dodavateli požadovaných zbraní jsou firmy Boeing a Lockheed Martin, dodal Pentagon.

O polském záměru nakoupit helikoptéry americké výroby informoval podle agentury PAP loni polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Při své nedávné návštěvě Spojených států uvedl, že vrtulníky Apache „dobře pracují s (rovněž americkými tanky) Abrams“, se kterými budou na východním křídle NATO chránit území sousedící s Běloruskem.

Minsk je jedním z hlavních spojenců Ruska v jeho současné invazi. Ačkoliv se do bojů nezapojil, pro vpád na Ukrajinu poskytl ruským vojskům své území.

FOTO: Dny NATO nabídly skvělou podívanou, vrchol přinesli švýcarští akrobaté

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám