Hlavní obsah

Letadlo s fotbalistou Salou se řítilo kolmo dolů, zjistili vyšetřovatelé

Londýn

Pilot David Ibbotson, který řídil letadlo, v němž minulý měsíc spolu s ním zahynul argentinský fotbalista Emiliano Sala, neměl podle vyšetřovatelů licenci pro komerční lety a nesměl tedy brát platící pasažéry. Navíc neměl ani potřebný výcvik pro lety ve špatném počasí, které před osudným letem hrozilo a pak i přišlo. Vyšetřovatelé v pondělí sdělili, že letadlo se k zemi řítilo velkou rychlostí. Během několika vteřin spadlo o stovky metrů.

Foto: Handout, Reuters

Vrak letadla, v němž cestoval Emiliano Sala, na dně moře

Článek

Vyšetřovatelé nyní musejí určit, jestli šlo o soukromý let. Na jejich rozhodnutí závisí případný trest pro majitele letadla i finanční kompenzace ze strany pojišťoven.

Pilot - jehož tělo se stále ještě nenašlo - požádal chvíli před pádem o povolení ke klesání, několik minut na to se ale stroj otočil a pak začal padat. Uvedl to server listu The Guardian. Vrak letadla byl nalezen na mořském dně asi 30 metrů od místa, kde se strojem radary ztratily kontakt. Naposledy byl zachycen ve výšce 488 metrů, což znamená, že padal téměř kolmo k zemi.

Některé zdroje ale uvádějí, že těsně před pádem radary zachytily, jak stroj prudce stoupá. Právě na interpretaci radarových dat se vyšetřovatelé stále zaměřují.

Osmadvacetiletý fotbalista Sala byl na palubě letadla, které zmizelo z radarů 21. ledna, jediným pasažérem. Cestoval z francouzského Nantes do velšského Cardiffu. Tamní klub City ho koupil právě z Nantes za 17 milionů eur. Fotbalisto tělo již bylo nalezeno, vyzdviženo a pohřbeno v Argentině.

Reklama

Výběr článků

Načítám