Hlavní obsah

Perla Marie Antoinetty se vydražila za 736 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Šperk s velkou perlou, který kdysi nosila francouzská královna Marie Antoinetta, se vydražil v aukční síni Sotheby's v Ženevě za 32 milionu dolarů (736 milionu korun). Aukční dům potvrdil, že je to rekord v dosavadních aukcích šperků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Perla Marie Antoinetty se vydražila za 736 milionůVideo: AP

 
Článek

Perla královny Marie Antoinetty, jak se přívěsek s velkou perlou ve tvaru kapky a s diamanty nazývá, patřil k nejočekávanějším ze stovky dražených položek. Nový majitel za vzácný šperk ovšem zaplatí víc než jen vydraženou cenu. Se všemi poplatky ho bude koupě celkem stát 36 165 000 dolarů, sdělila na svém webu aukční síň.

Desítka šperků, které původně patřily Marii Antoinettě, manželce krále Ludvíka XVI. a dceři panovnice Marie Terezie, přitahovaly na sebe v rámci aukce největší pozornost. Klenoty, mezi nimiž jsou například i perlové náhrdelníky, brože nebo diamantové náušnice, měly pohnuté osudy.

Některé z nich Marie Antoinetta v roce 1791 poslala přes Brusel do Vídně v naději, že se brzy setká se svou rakouskou rodinou. Ona i její manžel ale byli o dva roky později popraveni. Šperky získala jejich jediná přeživší dcera Marie Terezie, která se provdala za Ludvíka Antonína Bourbonského. V majetku bourbonsko-parmské dynastie pak zůstaly dalších dvě stě let.

Celkem dražba klenotů z majetku parmských Bourbonů vynesla celkem přes 53 milionů švýcarských franků (1,2 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám