Hlavní obsah

Pellegrini: Na první návštěvu pojedu do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příští slovenský prezident Peter Pellegrini dodrží tradici a na svou první návštěvu ve funkci hlavy státu pojede do České republiky. Pellegrini to řekl v nedělním diskusním pořadu veřejnoprávní RTVS.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Peter Pellegrini

Článek

Stávající předseda parlamentu Pellegrini v sobotu zvítězil v rozhodujícím druhém kole přímých voleb hlavy státu, inaugurován prezidentem bude v polovině června.

Pellegrini v prezidentské kampani kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky.

V souvislosti s válkou na Ukrajině Pellegrini sám v minulosti tvrdil, že český prezident Petr Pavel by rád bojoval.

Až bude Fico směřovat k protiprávnímu státu, Pellegrini bude tiše sedět v paláci, říká šéfredaktor Aktualit

Volby

Pellegrini obhajuje rozhodnutí Ficovy vlády zastavit ze slovenských státních zásob dodávky zbraní Ukrajině. Vyslovil se za zastavení palby v sousední zemi a za zahájení mírových jednání.

Bratislava a Praha se nyní výrazně liší právě v názoru na válku na Ukrajině. Česko nyní například stojí za iniciativou nakoupit v zemích mimo Evropskou unii munici pro Ukrajinu.

Výsledky voleb Novinky komentovaly ve speciální volebním studiu z Prahy a Bratislavy. Na jeho záznam se můžete podívat ZDE:

Co znamená vítězství Pellegriniho? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám