Hlavní obsah

Pellegrini má velkou šanci stát se prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud předseda slovenského parlamentu a strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini (48) oficiálně ohlásí svou kandidaturu v prezidentských volbách, má velkou šanci stát se hlavou státu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini

Článek

Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury Ipsos pro Denník N. Současná prezidentka Zuzana Čaputová (50) už na druhé funkční období nekandiduje.

V rozhodujícím druhém kole by Pellegrini porazil exministra zahraničí Ivana Korčoka (59). Předsedovi Hlasu by dalo svůj hlas 40 procent respondentů, Korčok by získal podporu 26 procent dotázaných. Nerozhodnutých je 18 procent voličů a k volbám by nešlo 16 procent lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Korčok na archivní fotografii

Pellegriniho pozici posílilo třetí místo Hlasu v nedávných parlamentních volbách. Hlas získal téměř 15 procent hlasů a vstoupil do koalice s vítěznou stranou Směr-sociální demokracie Roberta Fica a Slovenskou národní stranou Andreje Danka a stal se předsedou parlamentu. „Pellegrini je přijatelný pro většinu voličů Hlasu i Směru, dokáže čerpat částečnou podporu v téměř všech ostatních elektorátech,“ řekl ředitel agentury Ipsos Jakub Hankovský.

Podporu má hlavně v Prešovském, Košickém a Nitranském kraji, Korčok má silnou pozici v Bratislavském, Trnavském a Trenčínském kraji.

Pellegrini (48) tento týden potvrdil, že kandidaturu zvažuje. Korčok v úterý oznámil, že má dostatek podpisů, aby mohl kandidovat. Mandát Zuzany Čaputové končí 15. června 2024.

Pellegriniho Hlas byl před volbami umírněný, teď přitvrdil

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám