Hlavní obsah

Pellegrini dotahuje Matoviče, bere hlasy hlavně Ficovi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Podle průzkumu agentury Focus z tohoto týdne by hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) premiéra Igora Matoviča získalo 18,4 procenta hlasů a vznikající strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho 16,2 procenta hlasů. Šéf agentury Focus Martin Slosiarik konstatoval, že Pellegrini bere hlasy především straně Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Peter Pellegrini v době, kdy byl premiérem

Článek

Je to vidět i na poklesu preferencí Směru, když bývalou vládní stranu a v současnosti stále nejsilnější opoziční stranu by volilo jen 10,2 procenta Slováků. „V preferencích Hlasu tvoří bývalí voliči Směru téměř polovinu,“ upozornil Slosiarik. Ficovi zůstávají věrní hlavně starší voliči, mladší podporují Hlas. Pellegrini získal také některé voliče vládních stran Jsme rodina a OLaNO.

Vládní strana Svoboda a Solidarita by aktuálně získala 9,9 % hlasů, vládní Jsme rodina 9,1 % a opoziční strana Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko 8,5 procenta.

Uspěla by také mimoparlamentní strana Progresivní Slovensko, kterou by volilo 5,9 procenta Slováků. Tato strana vyslala do prezidentského klání Zuzanu Čaputovou, která volby vyhrála.

Naopak vládní strana Za lidi, kterou loni založil exprezident Andrej Kiska, by se do parlamentu nedostala a získala by jen 3,9 procenta hlasů. Kiska se mezitím z politiky stáhnul.

Reklama

Výběr článků

Načítám