Hlavní obsah

Peklo na jihu Evropy. Snímky ukazují sérii požárů ve vlně extrémních veder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší možná úroveň varování kvůli intenzivnímu horku zůstává stále v platnosti pro většinu Řecka, Španělska, Itálie a některé části Balkánu. V Řecku je v tuto chvíli však situace asi nejkritičtější. Jen od pondělka vypuklo napříč zemí vícero velkých požárů. Evropská unie kvůli tomu bude do Řecka posílat speciální hasicí letadla, která by měla s likvidací požárů pomoci.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Požár zuřící přímo vedle silnice u vesnice Agia Sotira nedaleko Atén

Článek

Jeden z požárů vedl k evakuaci 1200 dětí z letního tábora. Aktuálně nejvážnější požár zuří v regionu Dervenochoria severně od Atén. Další požáry se pak aktuálně vyskytují u vesnice Kouvaras jižně od Atén či u pobřežního města Loutraki nedaleko od Korintského průplavu.

„Naším hlavním zájmem je ochrana lidských životů,“ uvedl mluvčí hasičů Jannis Artopios s tím, že ztráty na majetku jsou v tuto chvíli bohužel již nevyhnutelné.

Problémy s požáry však nemá jen Řecko. Švýcarští hasiči bojují s požárem u vesnice Bitsch v kantonu Valais, která leží nedaleko hranic s Itálií. Požár vypukl v pondělí a v noci z pondělí na úterý se masivně rozšířil do okolí. Velký požár aktuálně sužuje i kanárský ostrov La Palma, kde již zničil na dvacet domů.

Úterní teploty nebyly sice ještě oficiálně potvrzeny, ale podle všeho napříč zeměmi na jihu Evropy překračovaly 45 stupňů. Historicky nejvyšší teplota v Evropě byla přitom naměřena před dvěma lety v srpnu v sicilském Palermu. Tam tehdy vystoupala teplota na 48,8° Celsia. Aktuálně hlásil v úterý svůj absolutní teplotní rekord Řím.

Světová meteorologická organizace (WMO) přitom varuje, že vlny veder budou v následujících letech ještě úpornější, než je tomu nyní.

Rozpálený Řím hlásí absolutní teplotní rekord

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám