Hlavní obsah

Pekelný strojek měl dostat i Berlusconi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miláno

Italská policie v úterý v noci v Bologni zajistila podezřelý balíček, který byl adresován premiérovi Silviovi Berlusconimu. Po jeho otevření začal balíček hořet. Stejně jako zásilky adresované francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu a německé kancléřce Angele Merkelové, byla i tato odeslána z Atén.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Balíček pro Berlusconiho byl zajištěn v dopravním letadle společnosti TNT, které z Atén směřovalo do Paříže. V Bologni bylo přinuceno přistát, když se zjistilo, že mezi poštou je i zásilka pro předsedu italské vlády.

„Balíček se během kontroly vzňal. Stále není známo, jaký výbušný materiál obsahoval, ověřuje se to,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného policejního důstojníka s tím, že se vyšetřovatelé domnívají, že jde o podobnou zásilku, jaká byla v úterý zajištěna kanceláří Angely Merkelové. Balíček s výbušninou byl tento týden adresován též francouzskému prezidentovi Sarkozymu.

V Aténách v posledních dnech obdrželo poštou nálože též množství ambasád. V úterý explodovaly zásilky na švýcarském a ruském velvyslanectví. [celá zpráva]

O den dříve vybuchl balíček určený pro mexickou ambasádu v zasilatelské firmě, přičemž byla zraněna jedna pracovnice. Jinak zásilky žádná zranění nezpůsobily.

Balíčky dorazily i na další ambasády a dva byly též adresovány Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku a Evropské agentuře na prosazování práva Europol v Haagu.

Policie z útoků viní levicové radikály. Zatkla čtyři podezřelé. Řecko mezitím na 48 hodin pozastavilo odesílání pošty do zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám