Hlavní obsah

Pašeráci migrantů si loni přišli na 162 miliard. Navíc začali spolupracovat s teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Zločinecké gangy si v loňském roce pašováním migrantů do Evropy vydělaly až šest miliard eur, což odpovídá zhruba 162 miliardám korun. Ve středu o tom informoval šéf evropského policejního úřadu Europol Rob Wainwright. Dodal také, že pašeráci spolupracují s teroristy. Služby pašeráků podle Wainwrighta využilo 90 procent běženců, kteří se loni na evropský kontinent dostali.

Foto: Novinky

Devadesát procent všech migrantů podle šéfa Europolu dostali do Evropy pašeráci lidí. Na snímku uprchlíci u ostrova Lesbos

Článek

"Velmi nás znepokojují možná spojení mezi teroristickými organizacemi a pašeráckými sítěmi," konstatoval Wainwright podle serveru The Wall Street Journal při parlamentním slyšení v Itálii.

Také proto zůstává teroristická hrozba podle šéfa Europolu na velmi vysoké úrovni.

Pašování lidí se v uplynulém roce podle statistik Europolu v důsledku migrační vlny stalo nejrychleji rostoucím zločineckým odvětvím.

Databáze čtyřiceti tisíc

Loni dorazil do Evropy víc než milión migrantů, a to zejména ze Sýrie a Libye. V letošním roce již přišlo dalších více než 184 tisíc, a to především přes Řecko a Itálii, ačkoli dohoda Evropské unie s Tureckem omezila počty lidí na turecko-řecké trase, konstatoval dále The Wall Street Journal.

Europol v únoru zřídil evropské centrum pro boj proti pašovaní migrantů. Podle Wainwrighta úřad vypracoval databázi zahrnující kolem 40 tisíc lidí, kteří jsou do pašování migrantů zapleteni. Vysílá také své agenty do uprchlických center v Itálii a Řecku, aby zde spolupracovali s národními úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám