Hlavní obsah

Papež vyzval k milosrdnosti vůči homosexuálům a rozvedeným

Vatikán

Papež František vyzval římskokatolickou církev, aby homosexuály a rozvedené osoby zahrnovala milosrdenstvím. Náboženští představitelé by měli být podle něj otevřenější a chápavější a neměli by se chovat jako chladní a dogmatičtí byrokraté. Informoval o tom ve čtvrtek jezuitský měsíčník Civilta Cattolica, kterému František poskytl svůj vůbec první dlouhý rozhovor.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Článek

Papež, který čelí kritice, že se od svého nástupu do funkce před půl rokem jasně nevyjádřil k potratům, antikoncepci nebo homosexuálům, se ale proti tomu ohradil prohlášením, že není možné se vymezovat v takovýchto jednotlivostech bez kontextu.

"Když mluvíme o těchto otázkách, musíme o nich mluvit v kontextu. Učení církve, když na to přijde, je jasné a já jsem synem církve. Ale není nutné mluvit o těchto otázkách v jednom kuse," řekl.

"Bůh v životě doprovází osoby a my je musíme (také) doprovázet... Je nutné je doprovázet s milosrdenstvím," podotkl konkrétněji na adresu homosexuálů.

Papež také hovořil o nutnosti zkoumat roli žen v církvi. Konkrétněji se ale k této otázce nevyjádřil.

Papež pocházející z Argentiny zároveň přiznal, že ve svém životě nejednal vždy správně a že jeho autoritářský způsob přijímání rozhodnutí ve funkci jezuitského předáka v Buenos Aires vyvolávalo problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám