Hlavní obsah

Papež varoval před konzumem a vyzval k pomoci uprchlíkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František u příležitosti nového roku vyzval všechny lidi dobré vůle, aby neztráceli naději v lepší svět. Při mši ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu také řekl, že lidé by si měli uchovat vnitřní svobodu, ohroženou „leptavou banalitou konzumu”. Svatý otec zároveň vyzval k modlitbám za uprchlíky, kterým by se podle něj měli všichni snažit co nejvíce pomáhat.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František při mši na Nový rok ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu

Článek

František vybídl věřící, aby si každý den našli chvilku na rozjímání, a uchránili si tak vnitřní svobodu. Ta je podle něj ohrožena „leptavými banalitami“, jako je konzum, přemíra prázdných slov či zbytečné stěžování. „Zahoďme břímě minulosti a začněme od toho, co je opravdu důležité,“ řekl František.

Při loučení se starým rokem v neděli papež ve Vatikánu káral lidstvo za to, že válkami, lží a nespravedlností pokazilo rok 2017. „Války jsou flagrantním projevem absurdní pýchy,“ řekl na silvestra František. Lidské, sociální a ekologické škody podle něj ale způsobují i malá provinění proti lidskosti, pravdě a bratrství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám