Hlavní obsah

Papež mluvil při požehnání o vykoupení, o skandálech pomlčel

– Vatikán • Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. dnes při svém tradičním velikonočním požehnání Městu a světu (Urbi et orbi) mluvil o vykoupení a důležitosti Ježíšovy oběti. Vyjádřil solidaritu zemím sužovaným terorismem, válečnými konflikty i přírodními katastrofami. O sexuálních skandálech, které v současné době otřásají katolickou církví, se nezmínil.

Papež sloužil tradiční mši Urbi et orbiVideo: ČTK

 
Článek

Papež vyslovil podporu latinskoamerickým zemím, které sužuje boj s organizovaným zločinem, a také obyvatelům zemětřesením postiženého Chile a Haiti. Podpořil také země sužované terorismem a vyzval k ukončení konfliktů v Africe.

Velikonoční poselství je pro papeže tradičně příležitost vyjádřit znepokojení nad konflikty a popřát mír celému světu. Letos bylo jeho vystoupení ostře sledováno kvůli sexuálním skandálům, které v posledních měsících otřásají katolickou církví v několika zemích včetně papežova rodného Německa.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež Benedikt XVI. při nedělním požehnání.

Benedikt XVI. hovořil z lodžie vatikánské baziliky a jeho poselství si na Svatopetrské náměstí navzdory vydatnému dešti přišly poslechnout tisíce věřících. Na závěr přednesl pozdravy ve více než šesti desítkách jazyků včetně češtiny a slovenštiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám