Hlavní obsah

Kulhánek si po útocích na sparťanské děti předvolá britského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek si v pondělí předvolá britského velvyslance kvůli urážkám českých dětí po čtvrtečním fotbalovém utkání Sparty s Glasgow Rangers. Do vztahů dvou zemí toto nepatří, uvedl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Adam Hložek a finský záložník Rangers Glen Kamara v souboji o míč

Článek

„A dost! Záměrně šířené nechutné urážky českých dětí v médiích a na internetu do fotbalu nepatří a do dobrých vztahů mezi dvěma zeměmi už vůbec ne. Předvolám si na pondělí britského velvyslance a budu s ním celou záležitost řešit,” napsal Kulhánek.

Reagoval tak na výzvu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Ten na Twitteru odpověděl na slova Marvina Bartleyho, poradce Skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu, který krátce kritizoval chování dětí, které byly ve čtvrtek na Letné přítomny a měly podle skotské strany rasisticky bučet na hráče Rangers tmavé pleti, především pak na Glena Kamaru.

„V žádném případě to není chyba dětí, které se chovají tak, jak je to naučili dospělí. Jakou mají šanci, když jsou ve stejném košíku se shnilým ovocem,“ napsal Bartley a přiložil k textu fotku shnilých jahod.

„Nechutný útok na české děti a ČR obecně. Češi nejsou zkažené ovoce či národ rasistů. Vyzval jsem Jakuba Kulhánka, aby si co nejdříve předvolal britského velvyslance a požadoval okamžité zastavení těchto útoků,“ reagoval Hamáček.

Policie hledá muže, kteří nesli transparent urážející fotbalistu Kamaru

Krimi

Ve skotské společnosti i médiích čtvrteční fotbalové utkání mezi Spartou a Glasgow Rangers vyvolalo další diskusi o rasismu. Stadion Sparty, zaplněný deseti tisíci dětmi (fanoušci kvůli rasismu v předchozím utkání s Monakem na Letnou nesměli), během utkání bučel na hostujícího záložníka Glena Kamaru, který na jaře letošního roku osočil z rasismu slávistu Ondřeje Kúdelu. Ten od UEFA vyfasoval desetizápasový trest.

Skotové však pomíjejí souvislost s Kúdelovou kauzou a bučení dětí na Kamaru pokládají za rasismus. Proti (především online) útokům na děti ze strany příznivců Rangers a právníka Aamera Anwara, který fotbalistu Kamaru zastupuje, se už ohradila i samotná Sparta.

„Je naprosto neuvěřitelné, že musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu. Urážení dětí v online prostoru i médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné. Přestaňte útočit na naše děti! Popisujete jejich chování nesprávně, přivlastňujete si právo hodnotit vyjádření emocí šestiletých dětí, které nemají ponětí o tom, co je to rasismus. To je drzost,“ napsala Sparta na svůj web.

Reklama

Výběr článků

Načítám