Hlavní obsah

OSN vyzvala EU k přerozdělení 200 000 žadatelů o azyl

Ženeva

Vysoký komisař Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR) António Guterres vyzval v pátek státy Evropské unie, aby si na základě povinných kvót přerozdělily přinejmenším 200 000 osob, které požádaly o azyl v hraničních zemích schengenského prostoru. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Pierre Albouy, Reuters

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Antonio Guterres

Článek

Osoby, které mají nárok na ochranu na území členských zemí evropské osmadvacítky, by se měly stát podle Guterrese součástí masivního programu, v rámci kterého by se mělo v unii přerozdělit až 200 000 žadatelů o azyl. Účast jednotlivých členských zemí EU na něm by přitom podle něj měla být povinná.

„Evropa čelí největšímu přílivu uprchlíků za poslední desetiletí,” uvedl Guterres a zmínil, že tlaku jsou vystaveny zejména Řecko, Itálie a Maďarsko. Vzniklá situace tak vyžaduje „masivní společné úsilí”, které ale není se současným roztříštěným přístupem členských zemí EU možné vyvinout. „Žádná země to nezvládne sama a žádná země nemůže odmítnout svůj podíl odpovědnosti,” řekl Guterres. Jediným způsobem, jak vyřešit současnou uprchlickou krizi, je strategie založená na „odpovědnosti, solidaritě a důvěře”.

Neoprávnění zpět

Část zemí EU ale kvóty odmítá, patří k nim i členské země V4 včetně ČR, jejíž představitelé se kvůli migrační krizi sejdou v pátek. Šéfové německé, francouzské a italské diplomacie ve čtvrtek znovu apelovali na „spravedlivé rozdělení” uprchlíků mezi unijní země. Opět k němu vyzvala i německá kancléřka Angela Merkelová.

Středozemní moře letos překonalo na cestě do Evropy více než 350 000 migrantů. Přinejmenším 2643 jich přitom přišlo o život. Po příchodu do Evropy pak další cesta uprchlíků podle Guterrese pokračuje chaoticky.

Vysoký komisař zároveň odsoudil, jak se s běženci na mnoha místech údajně nedůstojně zachází. Migranti, kteří nemají důvod zůstávat v Evropě, by podle něj měli být ale obratem vráceni do zemí původu.

Reklama

Výběr článků

Načítám