Hlavní obsah

Počet lidí na světě dosáhl osmi miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet lidí na světě v úterý dosáhl osmi miliard, uvedla agentura AFP s odkazem na Organizaci spojených národů. Propočty se mohou lišit až o rok, úterý 15. listopadu 2022 je podle OSN nicméně tím nejlepším odhadem. Přesný den i čas stanovila organizace před 11 lety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Dosažení tohoto milníku je příležitostí k oslavě různosti a pokroku v rámci sdílené odpovědnosti za osud planety,“ uvedl šéf OSN Antonio Guterres. OSN uvedla, že za bezprecedentním růstem počtu populace stojí prodlužující se věk dožití, jenž je ovlivněn lepší zdravotní péčí, dostupností potravin, hygienou. „Je rovněž důsledkem vysoké a setrvalé úrovně porodnosti v některých zemích,“ stojí ve vyjádření.

Podle odhadů organizace trvalo 12 let, než počet lidí na světě vzrostl ze sedmi na osm miliard, zatímco růst z osmi na devět miliard bude trvat 15 let (do roku 2037). Je to podle ní známkou zpomalování nárůstu.

Největší nárůst počtu populace se celkově přičítá rozvojovým zemím, z nichž se většina nachází v subsaharské Africe. Země s nejvyšší porodností patří k těm s nejnižším HDP na obyvatele.

Světová populace by se do roku 2100 mohla snížit o polovinu

Ekonomika

V roce 2022 byly dva nejlidnatější regiony v Asii, a to východní a jihovýchodní Asie s 2,3 miliardy obyvatel a střední a jižní Asie s 2,1 miliardy. V těchto regionech jsou nejlidnatějšími státy Indie a Čína, každý s více než 1,4 miliardy lidí.

Podle odhadů OSN by Indie měla v roce 2023 předstihnout Čínu jako nejlidnatější zemi světa.

Zpráva také počítá s tím, že do roku 2050 více než polovina předpokládaného nárůstu světové populace se soustředí v pouhých osmi zemích: Kongu, Egyptě, Etiopii, Indii, Nigérii, Pákistánu, Filipínách a v Tanzanii.

Zatímco rychlý růst lidské populace přispěl k různým formám zhoršování životního prostředí, včetně globálního oteplování, změny klimatu, odlesňování a ztráty biologické rozmanitosti, změny ve velikosti a složení populace jsou do značné míry předvídatelné, protože byly formovány demografickými procesy, které se rozvíjejí po desetiletí.

Lidí starších 65 let bude kolem roku 2050 dvojnásobek

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám