Hlavní obsah

Oslavy Dne námořnictva v Rusku jsou ukázkou síly

Novinky,
Petrohrad

V Rusku slaví poslední červencovou neděli Den námořnictva. V Petrohradě se ho v neděli účastní i ruský prezident Vladimir Putin. Bude sledovat proplutí válečných lodí na Něvě a u Kronštadské pevnosti. Den námořnictva připomíná 325 výročí založení ruského námořnictva, ale slouží i k prezentaci ruské síly.

Živě: Přehlídka ke Dni námořnistva v RuskuVideo: AP

 
Článek

I když hlavní přehlídka se koná v Petrohradě, Den námořnictva se slaví i na dalších ruských námořních základnách v Severomorsku, Baltijsku, Sevastopolu, Kaspijsku, Vladivostok a syrském Tartúsu.

Největší bude přehlídka v Petrohradu, které se má účastnit na třicet lodí, mezi nimi křižník Maršál Ustinov, výsadkové lodě Pjotr Morgunov a Olengorskij Gornjak i raketové korvety Odincovo a Zeljony Dol či protiponorková korveta Urengoj nebo ponorky Petropavlovsk Kamčatskij a Volchov.

Na přehlídku do Petrohradu připlula i indická fregata Tabar, která byla vyrobená v Rusku.

V případě černomořské flotily v Sevastopolu bude v čele plout ponorka Velikyj Novgorod následována vlajkovou lodí, gardovým raketovým křižníkem Moskva, fregatou Admirál Essen a minolovkou Ivan Antonov. Z přístavu vypluje 12 lodí, které doprovodí 26 letadel.

Na oslavu do zálivu Zolotoj Rog u Vladivostoku připluly i dvě vietnamské raketové fregaty Chan Heung Dao a Quang Chung.

Den námořnictva je nejen připomínkou tradic ruského námořnictva, ale také se na něm Rusko snaží demonstrovat svou vojenskou sílu. Zvlášť citlivé je to na Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014, což mezinárodní společenství neuznalo a nadále ho považuje za součást Ukrajiny. Citlivé je to však i Petrohradě, protože nad Baltem se často potkávají ruská vojenská letadla se stroji NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám