Hlavní obsah

Orbán nemluví pravdu. Téměř polovina Maďarů souhlasí s protiruskými sankcemi

Budapešť

Vládní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána tvrdí, že až 97 procent občanů odmítá protiruské sankce. Odvolává se na výsledky tzv. národní konzultace, která se konala koncem roku 2022. Podle únorového průzkumu agentury Republikon ale se sankcemi souhlasí 46 procent Maďarů.

Foto: Profimedia.cz

Billboard k národní konzultaci s textem Bruselské sankce nás zničí

Článek

Podle stejného průzkumu vyjádřilo odmítavý postoj k sankcím 32 procent respondentů a 22 procent se vyjádřilo neutrálně.

Protiruské sankce zároveň odmítá jen sedm procent voličů opozičních stran. Se sankcemi naopak souhlasí 68 procent opozičních voličů a 23 procent voličů Orbánovy strany.

Maďarský premiér své tvrzení o 97 procentech občanů, kteří odmítají protiruské sankce, zveřejnil také na billboardech po celé zemi. Vládní dotazník přitom v desetimilionovém Maďarsku vyplnilo jen necelých 1,4 milionu lidí.

Předseda maďarské vlády opakovaně vyzval ke zrušení protiruských sankcí. „Když Brusel vnutil Evropě tyto sankce, unijní byrokraté slíbili, že to bude Rusko bolet. Od té doby se ukázalo, že sankce způsobily větší škody Evropě než Rusku,“ řekl Orbán před časem.

Vyjádřil také přesvědčení, že ceny energií by po ukončení sankcí klesly, snížila by se inflace, evropské hospodářství by nabralo na síle a vyhnulo by se hrozící recesi.

Orbán: Sankce loni zvýšily náklady Maďarska na energie o 250 miliard

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám