Hlavní obsah

Evropany zajímá založení rodiny, ne kvóty. Orbán a Meloniová mají summit k porodnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Pravicové a konzervativní osobnosti se sjely na 5. demografický summit do Budapešti. Politici, mezi nimiž nechybí italská premiérka Giorgia Meloniová či srbský prezident Aleksandar Vučič, ale také zástupci církví i filozofové hledají cesty, jak zvrátit nepříznivý demografický trend v Evropě. A spoléhat na imigraci by prý znamenalo ztrátu identity evropských zemí.

Foto: Profimedia.cz

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán vítá italskou premiérku Giorgiu Meloniovou v Budapešti.

Článek

„Jako politici se nesmíme bát rozhodných kroků na podporu porodnosti a rodin. Nelze se smířit s demografickým úpadkem. Myšlenku, že blahobyt může zachránit imigrace, nemohu podpořit,“ citoval list La Stampa čtvrteční projev Meloniové na úvod summitu.

Na setkání zahájeném maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou se sjeli do Budapešti zástupci konzervativních a pravicových až krajně pravicových politických proudů.

Zvýšení porodnosti jako řešení „evropské demografické krize“ namísto imigrace dlouhodobě propaguje maďarský premiér Viktor Orbán, který je v Budapešti hlavním hostitelem.

„Hacknuli evropské myšlení“

Řekl, že liberály je potřeba porazit, protože „hacknuli“ evropské myšlení, nevěnují se důležitým věcem jako demografie, ale emisním kvótám a gender kvótám. „Liberály není možné přesvědčit, je nutné je odstavit,“ uvedl Orbán v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu v roce 2024.

Evropské obyvatele zajímá především založení rodiny
Viktor Orbán

Orbán zdůraznil, že maďarská vláda bude dělat i nadále výhodnou politiku pro rodiny. „Budeme nadále konzervativní a národní. Pokud na nás útočí, zocelí nás to,“ konstatoval. „Evropské obyvatele zajímá především založení rodiny, bezpečný domov, mír a bezpečnost, ale stejně to není hlavním tématem evropské politiky,“ kritizoval předseda maďarské vlády.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková označila demografii za vážnější problém než klimatickou krizi.

Mezi hosty je i kanadský psycholog a influencer Jordan B. Peterson, který je známý svými kontroverzními názory vůči politické korektnosti a klimatické krizi. „Opravdu zralý člověk může být pouze ten, kdo má dítě, protože tehdy člověk pozná opravdovou odpovědnost,“ konstatoval.

Navzdory velkorysé prorodinné politice má Maďarů ubývat

Zahraniční

Ve všech státech EU je aktuálně porodnost (plodnost) výrazně nižší než tzv. sebezáchovné minimum, tj. 2,1 dítěte na jednu ženu. Hodnoty se nejčastěji pohybují v rozmezí 1,4 až 1,7 (v Česku aktuálně asi 1,8), tj. při tomto stavu by státy bez imigrace pozvolna vymíraly.

Recepty se ale budou hledat složitě: ve vyspělém světě se dosud nikde nestalo, aby se po demografickém poklesu způsobeném především růstem blahobytu porodnost dostala na původní úroveň.

Summitem prolínají také upozornění na údajné hrozby, kterým Evropa v současnosti čelí.

„Musíme bránit vlastní identitu, svá přirozená práva. Bez nich bychom se degradovali na pouhá čísla,“ řekla na fóru Meloniová s tím, že „žijeme v době, kdy všechno tradiční kolem nás je napadáno“.

Budapešťský demografický summit se koná již popáté, v minulosti se jej zúčastnil například předseda hnutí ANO a tehdejší premiér Andrej Babiš.

Kdo ji pozval? Maďarská prezidentka na feministické konferenci horovala za vyšší porodnost

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám