Hlavní obsah

Kdo ji pozval? Maďarská prezidentka na feministické konferenci horovala za vyšší porodnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská prezidentka Nováková, známá i jako podporovatelka tradiční rodiny, označila v projevu na konferenci ve Rwandě zvyšování porodnosti za cíl genderové rovnosti. Organizátoři akce se od jejího projevu distancovali, zúčastněné feministky hovoří o „zděšení“ a řeší, jak se vůbec na konferenci dostala.

Foto: MTI

Maďarská prezidentka Katalin Nováková

Článek

Mezinárodní konference zaměřená na sexuální a reprodukční práva žen, pořádaná lobbistickou organizací Women Deliver, by zřejmě nevzbudila mnoho pozornosti - kdyby na jejím zahájení nevystoupila maďarská prezidentka Katalin Nováková.

Hlava maďarského státu ve své řeči totiž otevřeně vyjádřila své již dříve veřejně vyslovené názory, které rozhodně nejsou v souladu s agendou feministických hnutí. Zmínila např., že cílem genderové rovnosti v Maďarsku je zvyšování porodnosti. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

V Maďarsku schválili zákon pro udávání homosexuálních rodičů. Prezidentka ho vetovala

Evropa

„Jsem naprosto zděšená, že Women Deliver (…) umožnila vystoupit prezidentce Novákové. Z této normalizace se mi zvedá žaludek,“ komentovala účast maďarské prezidentky na twitteru americká aktivistka Beirne Rooseová-Snyderová.

Brazilská aktivistka a účastnice konference Bruna Martinezová zase uvedla: „Nečekaly jsme to. Nerozumíme, proč by tato žena měla být pozvaná.“

Prezidentka a výkonná ředitelka Women Deliver Maliha Chánová potvrdila, že s účastí maďarské prezidentky souhlasila na žádost rwandské vlády. Nováková v minulých dnech byla na státní návštěvě Rwandy a Tanzanie.

Organizátoři konference vydali prohlášení, v němž zdůraznili, že se s názory maďarské prezidentky neztotožňují. „Věříme v důležitost politik, které podporují rovné příležitosti pro všechna pohlaví a zpochybňují tradiční genderové role. Přítomnost prezidentky Novákové na zahajovací ceremonii nijak nemění náš závazek vůči těmto hodnotám,“ stojí v prohlášení.

Odpůrkyně potratů, matka tří dětí

Nováková, která je prezidentkou od loňského května, se rodinné politice a související agendě věnuje dlouhodobě. Členka vládní strany FIDESZ před nástupem do prezidentského úřadu mj. zastávala post ministryně pro záležitosti rodiny ve čtvrté vládě Viktora Orbána a hrála klíčovou roli v politice zvyšování porodnosti. Ta spočívala například v zákonech týkajících se daňových úlev nebo podpory pro mladé lidi.

Pětačtyřicetiletá Nováková je vdaná, věřící křesťanka a matka tří dětí. Do loňského roku vedla mezinárodní organizaci Political Network for Values, která se vyslovuje proti potratům a sňatkům osob stejného pohlaví.

Women Deliver je lobbistická organizace založená v roce 2007. Jejím oficiálním cílem je „genderová rovnost, podpora zdraví a práv žen“. Spolek pravidelně pořádá konference po celém světě, poslední se konala v roce 2019 v kanadském Vancouveru. Probíhající konference ve rwandské metropoli Kigali se podle listu Guardian účastní asi 6000 delegátů a další tisíce virtuálně na dálku.

V Maďarsku schválili zákon pro udávání homosexuálních rodičů. Prezidentka ho vetovala

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám