Hlavní obsah

Ohořelý vrak lodi s nákladem tisíců aut je už v přístavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než týden od vypuknutí požáru na lodi Fremantle Highway s nákladem téměř čtyř tisíc aut včetně 500 elektromobilů je plavidlo v relativním bezpečí, když se jej ve čtvrtek podařilo odtáhnout z oblasti severně od Fríských ostrovů do nizozemského přístavu Eemshavenu.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Loď Fremantle Highway připlouvá do nizozemského přístavu Eemshaven

Článek

Podle serveru Nieuws.nl zahájily dva remorkéry odtahovou operaci v pět hodin ráno a ve 13:20 už loď dorazila po 64 kilometrech na místo určení. Její připlutí sledovala v přímém přenosu řada médií a také desítky lidí na hrázi.

Mluvčí nizozemského úřadu pro správu a výstavbu vodních cest Rijkswaterstaat uvedl, že trup lodi je i přes několikadenní požár vcelku a že plameny se už podařilo uhasit. Riziko, že by oheň propukl znovu, prý ale trvá.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Poškozená loď v přístavu Eemshaven

Odtah 200 metrů dlouhého plavidla musel být podle mluvčího „velmi opatrný a pozvolný“ vzhledem k jeho závažnému poškození. Během operace dohlíželi na bezpečnost a stabilitu ohořelého vraku experti přímo na jeho palubě.

O odvlečení lodi do Eemshavenu rozhodly nizozemské úřady teprve v noci na čtvrtek. „Je to ta nejlepší možnost,“ řekl mluvčí Rijkswaterstaatu v narážce na Eemshaven s tím, že jde o nejbližší přístav, kde bude možné vyložit poškozený náklad a bezpečně zlikvidovat škodlivé látky.

„Něco takového nelze nechat na otevřeném moři,“ dodal mluvčí. Nebezpečí rozlomení nebo převržení lodi a tím i značných ekologických škod se podle něj zvyšovalo. Už pro čtvrteční odpoledne a večer očekávali meteorologové nepříznivý vítr.

Příčinu požáru nizozemské úřady nadále vyšetřují. Prověřují zejména informace, podle nichž mohl požár propuknout v jednom z přepravovaných elektromobilů resp. jeho baterii.

Doutnající lodi s 500 elektroauty u Nizozemska praskl kotevní řetěz

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám