Hlavní obsah

Doutnající lodi s 500 elektroauty u Nizozemska praskl kotevní řetěz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loď Fremantle Highway s nákladem 3783 aut včetně 500 elektromobilů, na níž minulý týden u nizozemského pobřeží propukl požár, má další problém. Je sice stabilizovaná v dočasném kotvišti severně od ostrovů Ameland a Schiermonnikoog v Severním moři, praskl jí však jeden z kotevních řetězů.

Foto: Coastguard Netherlands, Reuters

Loď Fremantle Highway na dočasném kotvišti 16 kilometrů nad Schiermonnikoog a Amelandem

Článek

Podle deníku Nordwest-Zeitung se v úterý večer plavidlo z kotviště „utrhlo“ a směřovalo chvíli směrem k německým výsostným vodám. Záchranáři mezitím dokázali loď znova stabilizovat s pomocí lan a dvou vlečných člunů, které ohořelý vrak dopravily začátkem týdne na jeho nynější místo.

Experti se současně obávají, že by mohly prasknout enormně přehřáté ocelové stěny plavidla a že by do moře mohly uniknout pohonné hmoty. To by představovalo ekologickou katastrofu především pro chráněnou oblast Waddenského moře mezi Fríským ostrovy a evropskou pevninou.

Záchranářům se mezitím podařilo poprvé proniknout na palubu stále doutnajícího plavidla a zkontrolovat jej. Šéf záchranářské firmy Boskalis Peter Berdowski řekl nizozemskému magazínu Nieuwsuur, že paluba Fremantle Highway je těžce poškozená.

„Vzhledem k enormní síle ohně se zřítila i patra plavidla,“ uvedl s tím, že zatím nelze říci, zda je požár definitivně uhašený.

Berdowski současně vyzval, aby vrak byl co nejdříve odtažen do bezpečného přístavu. Při očekávaném severozápadním větru by se podle něj mohlo stát, že loď se stane neovladatelnou.

Jako nejrychleji dosažitelný označil Berdowski nizozemský přístav Eemshaven u hranic s Německem. Kam přesně bude plavidlo odtaženo, zatím nizozemské úřady nerozhodly.

Ohořelou nákladní loď u Nizozemska odtáhli na bezpečnější kotvištěVideo: Reuters

Loď s nákladem tisíců aut se po požáru povedlo odtáhnout. Video ukázalo, co z ní zbylo

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám