Hlavní obsah

Ohnivé peklo ukazuje chřtán na Korfu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči, policie, jednotky civilní ochrany, ale i obyvatelé a dobrovolníci bojují s obřím lesním požárem v severovýchodní části Korfu. Místní úřady kvůli šířícímu se ohni podle deníku Kathimerini v úterý vydaly příkazy k evakuaci bezmála desítky obcí. Týká se jak turistů, tak místních.

Lesní požáry zachvátily řecký ostrov KorfuVideo: Reuters

 
Článek

Podle hasičů jsou podmínky u vesnic Syki a Imerolia „extrémně obtížné“, v Loutses už plameny zachvátily několik domů a zničily mimo jiné truhlářskou dílnu.

„Situace v Loutses je tragická. Hoří tam domy a my se snažíme zbývající obyvatele přesvědčit, aby odešli. Někteří z nich se pokouší do poslední chvíle zahraňovat hospodářská zvířata,“ popsal situaci Giorgos Machimaris, starosta oblasti Severní Korfu.

Foto: Windy

Intenzita požáru na řeckém ostrově Korfu zachycená na meteorologickém webu Windy

Turisty z Loutses a okolí evakuovali podle listu na radnici v Arachavi, místní obyvatelé obcí Kalamaki, Apraos, Syki a Imerolie se evakuovali do Kasssiopi.

„Požár se tam vymkl kontrole a blíží se k moři, na východ k Imerolii a Syki, na západ k obci Apraos. V Syki a Imerolii už plameny olizují domy, hoří tam hustá vegetace,“ řekl Machimaris.

Do postižené oblasti míří ze sousedních regionů hasičské vozy, cisterny i zemědělská technika, která může pomoci zastavit oheň.

Foto: Adonis Skordilis, Reuters

Oblaka dýmu stoupají z lesních požárů, které zuří v severovýchodní části ostrova Korfu

Podle stanice Deutsche Welle jen za pondělí dostaly úřady na Korfu do bezpečí 2466 lidí. Už v neděli se evakuace týkala obyvatel a turistů z oblasti Santa, Megula, Porta, Palia, Perithia a Simies. V úterý evakuace pokračovaly, přesná čísla měla být podle webu ekathimerini k dispozici ve středu.

Podle informací českého ministerstva zahraničí je na Korfu evakuováno sedmnáct oblastí a požáry jsou navíc hlášeny také na dalších řeckých ostrovech. Na Korfu je podle MZV něco přes tisíc českých turistů, nebezpečí jim ale nehrozí.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Infračervený snímek lesního požáru na Korfu

Kde v Řecku hrozí další požáry? Civilní ochrana zveřejňuje mapu rizik

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám