Hlavní obsah

Odpůrci Temelína hrozí dalšími blokádami

– VÍDEŇ

Hornorakouští odpůrci Temelína dali poslancům vídeňského parlamentu doslova nůž na krk. "Pokud ve čtvrtek nepřijme parlament mezinárodní žalobu vůči České republice za neplnění dohody z Melku, vyrazíme koncem týdne opět na hranice a zablokujeme čtyři přechody s Českou republikou," řekl ve středu Právu jeden z čelních aktivistů hornorakouského hnutí Stopp Temelín Andreas Reimer.

Článek

Téměř určitě by mělo jít o hraniční přechod Wullowitz - Dolní Dvořiště a Gmünd - České Velenic. O dalších dvou přechodech chtějí protitemelínští aktivisté rozhodnout až těsně před samotnou blokádou. Právu se podařilo zjistit že by se mělo jednat i o hraniční přechod Weigetschlag - Studánky a nelze vyloučit, že zablokované přechody nebudou čtyři ale šest.

"Naše trpělivost je u konce. Česká republika měla pět let čas na to aby na Temelíně odstranila bezpečnostní rizika, ale neučinila tak. Spoluviníkem je ale i náš ministr životního prostředí Pröll, který promarnil poslední tři roky a nedokázal s českou stranou jasně promluvit," zdůraznil Reimer. Dodal, že podle rakouských odpůrců jaderné elektrárny dosáhly problémy nouzového vypínacího systému ohrožujícího rozsahu.

Odpůrci Temelína o první prosincové neděli zablokovali dva přechody na hranicích s ČR  [celá zpráva] a rakouské úřady proti nim nezakročily, i když Rakosuko slíbilo zajistit průjezdnost hranic. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar si kvůli tomu začátkem prosince pozval rakouskou velvyslankyni, aby podala vysvětlení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám