Hlavní obsah

Odpůrci slovenské vlády blokovali dopravu, policie nasadila slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dopravní chaos způsobili ve středu účastníci demonstrace v centru Bratislavy. Protestovalo se nejen proti nynější koalici premiéra Eduarda Hegera, ale i proti koronavirovým opatřením a údajné diskriminaci lidí, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19. Podobný protest se konal také v Košicích. V metropoli museli zasáhnout policejní těžkooděnci a použít slzný plyn a obušky proti skupině protestujících, kteří blokovali ulice v centru Bratislavy.

Foto: TV Markíza

Odpůrci slovenské vlády protestovali v centru Bratislavy

Článek

„Gestapo, gestapo,“ křičeli lidé na zasahující policisty. Policejnímu antikonfliktnímu týmu se podařilo přesvědčit protestující, aby přestali blokovat Staroměstskou ulici, ale demonstranti se přesunuli do dalších ulic. „Neprůjezdné jsou ulice v okolí Hodžova náměstí a Suchého mýta,“ informovala policie a doporučila řidičům, aby se těmto úsekům vyhnuli. Policie oznámila, že byli zadrženi čtyři nejagresivnější účastníci protestu.

Protivládní akci v Bratislavě zorganizovala krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby, který ve svém projevu vyzval rodiče, aby nedávali dětem roušky do školy. Účastníci protestu tvrdili, že očkováním probíhá „genocida slovenského národa“.

Očkování na Slovensku: Poslední srpen, poslední Sputnik

Koronavirus

V Den slovenské ústavy se konaly protivládní protesty také v Košicích. Na shromáždění opoziční strany Směr vystoupil například bývalý prezident Ivan Gašparovič, který je autorem slovenské ústavy. „Za normálních okolností by se dnes konal den otevřených dveří v parlamentě, ale letos není, protože se vás bojí,“ řekl přítomným ve svém projevu předseda strany Směr Robert Fico. Expremiér tvrdil, že současná slovenská vláda likviduje sociální stát. „Musíme se proti tomu společně postavit,“ uvedl.

Fico obvinil prezidentku Zuzanu Čaputovou, že zmařila referendum o předčasných volbách tím, že se obrátila k ústavnímu soudu a ten konstatoval, že by to nebylo v souladu s ústavou.

Odpůrci očkování bojkotují oplatky od Sedity, jiní je natruc kupují ve velkém

Ekonomika

V Košicích měli svoji akci také odštěpenci od Kotleby, kteří založili stranu Republika. „Chceme žít jako lidé, které nebudou omezovat blázni a psychopati. Každý inteligentní člověk ví, že o virus tu už dávno nejde. Toto je snaha zavést totalitní režim," řekl poslanec Milan Mazurek ke koronavirovým opatřením.

Reklama

Výběr článků

Načítám