Hlavní obsah

Odpovídal jen verši z koránu, popsal spolužák radikalizaci vraha francouzského kněze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vrah kněze z francouzského Saint-Etienne-du-Rouvray býval až do začátku loňského roku normálním teenagerem. Pak se Adel Kermiche výrazně zradikalizoval a neúspěšně se pokusil dostat do Sýrie. Po úterním útoku v kostele v normandském městečku se také postupně objevují podrobnosti o policejní akci. Protiteroristická jednotka nejprve nemohla zasáhnout, protože únosci shromáždili rukojmí u dveří kostela.

Foto: Facebook/Adel Kermiche

Adel Kermiche

Článek

Kermiche chtěl odjet do Sýrie dvakrát. Po druhém pokusu skončil ve vazbě, kde si odseděl deset měsíců a letos v březnu ho soudce podmínečně propustil, přestože byl žalobce proti.

Soudce své rozhodnutí zdůvodnil tím, že si dotyčný „své omyly uvědomuje, že má ve vazbě sebevražedné tendence, že projevuje známky chuti vrátit se do společnosti a že je mu v tom jeho rodina schopna pomoci”.

„Jsem muslim vyznávající hodnoty milosrdenství a laskavosti. Nejsem extremista,“ řekl Kermiche při jednom z rozhovorů s vyšetřovateli. Prohlásil také, že se modlí dvakrát denně a že kvůli ranní modlitbě nevstává. Věřící muslimové se modlí od časného ráno pětkrát

Podle svých známých ale byl mladík radikál, který se dramaticky změnil a přestal normálně komunikovat.

Pokoušel se nás indoktrinovat, ale my jsme ho nebrali vážně
bývalý spolužák Adel Kermiche

„Pokaždé, když jsme mu něco řekli, odpověděl veršem z koránu. Říkal nám, že Francie je zemí nevěřících a že bychom tu neměli žít. Pokoušel se nás indoktrinovat, ale my jsme ho nebrali vážně,“ řekl podle webu The Huffington Post jeho bývalý spolužák ze školy, osmnáctiletý Redwan. Kermiche ale islám moc dobře neznal, řekli serveru Local.fr další lidé, kteří ho znali.

Před rodinou však svou radikalismus najevo nedával: „Poté, co byl propuštěn z vězení, to vypadalo, že se mu vrátil rozum a odvrátil se on radikální víry,” řekl jeho strýc rozhlasové stanici RMC. „Mysleli jsme si, že se vrátil k normálnímu životu.”

Jeden ze sousedů ale potvrdil, že si zachoval extremistické názory. Listu Le Parisien řekl, že „představoval tikající časovanou bombu”. „Mluvil o tom, že touží jít do Sýrie a zabít Bašára Asada,” dodal soused.

Foto: Facebook/Adel Kermiche

Adel Kermiche

Dodal, že až do loňska byl Kermiche normálním teenagerem, ale pak se radikalizoval a chtěl, aby mu ostatní říkali abú Adam. Silně na něj zapůsobil útok na satirický časopis Charlie Hebdo z loňského ledna, sdělila už dřív jeho matka, která je profesorskou. Celá rodina pochází z Alžírska, řekli britskému listu The Independent rodinný známý.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský džihádista Maxime Hauchard

K radikalizaci Kermiche zřejmě přispěl Maxime Hauchrad, francouzský džihádista a bývalý katolík, který se objevil na videích s vraždami syrských a amerických zajatců, napsal The Daily Mail.

Bezmocná policie

Devatenáctiletý Kermiche se sice musel v souladu s podmínkami propuštění každý den hlásit na policejní stanici a nesměl sundat elektronický sledovací náramek, ale mezi 8:30 a 12:30 měl vycházky. Právě v té době v úterý zaútočil.

Když jsem je viděla, říkala jsem si, že je to konec, byli tak motivovaní
sestra Danielle

Samotný útok, který začal v 9:34, popsala francouzské stanici RMC sestra Danielle, které se z kostela podařilo utéci a zalarmovat policii.

„Když vešli dovnitř, všichni dostali strach. Když jsem je viděla, říkala jsem si, že je to konec, byli tak motivovaní.“

Jí samotné řekli s narážkou na války v Sýrii a Iráku, kde Západ bojuje proti muslimským teroristům: „Jste křesťané, zabíjíte nás.“

Foto: Cindy Aubree, ČTK/AP

Zavražděný kněz Jacques Hamel

Pak popsala, jak se dvojice vrhla na kněze Jacquesa Hamela: „Donutili ho kleknout si na kolena, pokoušel se bránit, a tak drama začalo. Nahrávali se. Udělali jakési kázání u oltáře. V arabštině. Byla to hrůza.“ [celá zpráva]

Poté, co jeptiška zalarmovala policii, hlídky okamžitě zamířily na místo. Dorazila i speciální jednotka z Rouenu. Od oznámení do zabití dvojice uplynulo jen 40 minut

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Protiteroristická jednotka francouzské policie u kostela Saint-Étienne, kde útočníci zavraždili kněze.

Policie ale útok nejprve nemohla zahájit, protože dvojice únosců držela tři rukojmí u dveří kostela. Nebylo možné ani vyjednávat: „Nemohli jsme se dostat do kostela kvůli pevně zavřeným dveřím,“ řekl prokurátor Francois Molins.

Policejní ostrostřelci dvojici útočníků zabili, až když byli na dvoře kostela. Nejprve vyšli tři rukojmí, které následovali útočníci, kteří křičeli „Alláh je velký“. Jeden z nich držel v ruce střelnou zbraň. Během útoku se přihlásili k Islámskému státu, který je označil za své vojáky. [celá zpráva]

Molins uvedl, že dvojice měla v batohu řadu atrap zbraní a tři nože. Také měli u sebe „imitace výbušných zařízení zakrytých kuchyňskou umělohmotnou fólií“. U těch bylo nutné prověřit, zda nejsou pravé.

Foto: Mapy.cz

Útoky ve Francii

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská policie odvádí v souvislosti s útokem na kněze podezřeléhoVideo: Reuters

Kněz Jacques Hamel, kterému Kermiche s komplicem podřízli hrdlo, v kostele normálně mše nesloužil – zastupoval v úterý kněze, jenž odjel na dovolenou.

Související téma:

Foto: Facebook/Adel Kermiche

Adel Kermiche

V souvislosti s útokem zadržela francouzská policie 16letého mladíka, který také pochází z Alžírska. Měl dvojici údajně pomáhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám