Hlavní obsah

Odmítáním uprchlických kvót porušilo Česko své povinnosti, rozhodl soud EU

• Aktualizováno

Polsko, Maďarsko a Česko porušily právo Evropské unie, když před pěti lety odmítaly uprchlické kvóty a nepřebíraly běžence z Řecka a Itálie. Ve čtvrtek o tom rozhodli soudci Soudního dvora Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Soudní dvůr Evropské unie v Lucembursku

Článek

Podle vrcholného orgánu unijní justice se trojice zemí nemohla dovolávat toho, že odmítáním migrantů chrání svou vnitřní bezpečnost. Soud odmítl i argument, že systém zavedený v roce 2015 byl údajně nefunkční.

Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová na sociální síti uvedla, že rozdělování migrantů podle kvót bylo od začátku nerozumným krokem, který stejně nikdo nedodržoval. „Pokračujeme v boji proti evropskému mainstreamu, který ještě stále nepochopil, že podpora migrace není dobrá odpověď na problémy Evropy,” uvedla Vargová.

Migranti z Calais prchají do Británie

Evropa

Všechny tři země zažalovala u soudu v Lucemburku Evropská komise s cílem domoci se dodržování unijního práva.

Unijní státy jednorázový program zavedly – proti vůli některých členů EU ze středu a východu bloku – v roce 2015 s cílem odlehčit Řecku a Itálii, kam v době vrcholící migrační vlny proudily desetitisíce žadatelů o azyl. Uvedená trojice zemí se však nechtěla k systému připojit mimo jiné s tvrzením, že rozhodovat o záležitostech týkajících se vnitřní bezpečnosti je výlučně v jejich kompetenci.

Právníci dotčených států tvrdí, že verdikt nebude mít praktický význam, neboť přerozdělování uprchlíků podle povinných kvót již skončilo a rozsudek tedy nemůže zajistit nápravu.

Turecko uzavírá hranice s Řeckem i Bulharskem, migrantů se to netýká

Koronavirus

Zástupci žalovaných zemí připomínají, že program nefungoval a že v jeho rámci bylo nakonec přesunuto výrazně méně migrantů, než byly původní předpoklady. Do jeho konce v září 2017 bylo přerozděleno jen asi 29 tisíc lidí z původně zamýšlených 160 tisíc. Své kvóty zcela splnilo pouze pět unijních států, další přijaly alespoň část určených běženců. Program původně odmítalo také Slovensko, žalobě se však vyhnulo tím, že nakonec přijalo nevelkou skupinu žadatelů o azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám