Hlavní obsah

Obyvatele Mallorky vyděsil u pláže dvoumetrový žralok

Asi dva metry dlouhý žralok se v neděli večer objevil u pláže v jižní části Mallorky. Vyděšení místní lidé jej spatřili a nafilmovali v lokalitě Cala Llombards. Na záznamu je vidět, jak živočich na mělčině zápasí s vlnami, které jej hnaly na pobřeží.

Foto: Envato elements

Ilustrační snímek

Článek

Podle deníku Mallorca Zeitung se žralok nakonec dokázal vrátit vlastními silami na širé moře a tím se zachránit. Není jasné, zda byl zraněný, oslabený nebo ztratil orientaci.

Experti podle pořízeného záznamu konstatovali, že šlo o žraloka modrého, který může být pro člověka potenciálně nebezpečný. Případů, kdy zaútočil na lidi při koupání nebo potápění, však není mnoho, protože se v pobřežních oblastech vyskytuje jen zřídka. Žralok modrý je noční lovec, jenž se živí převážně chobotnicemi, ale nepohrdne ani rybami a mořskými savci.

Podle svědků z Mallorky vypadal živočich zdravě, lidé proto zvažovali, zda by mu pomohli zpátky do moře. Před tím ale důrazně varovala místní specialistka Xisca Pujolová. Když takový případ nastane, nikdo by se podle ní ke žralokovi na mělčině neměl přibližovat a měl by okamžitě volat na tísňovou linku. „V zásadě v takových situacích platí: nedotýkat se, dokud specialista nerozhodne jinak,“ zdůraznila a tím, že zbloudilý žralok by mohl být i zdrojem nějaké nákazy.

Šestnáctiletá Australanka si šla zaplavat do řeky. Zabil ji žralok

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám