Hlavní obsah

Objevil se nový virus H10N8, útočí na tkáň hluboko v plicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vědci varují před novým virem ptačí chřipky. Kmen s označením H10N8 zabil už dva lidi a má podle lékařů z Národního institutu pro lékařský výzkum v Londýně znepokojivý genetický profil. Virus je podle jejich zjištění schopný nakazit tkáň hluboko v plicích a může se rychle šířit mezi lidmi, napsali v časopise Nature.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie prokázala, že nový virus H10N8 je schopný napadnout lidské buňky a způsobit selhání dalších orgánů podstatně rychleji a snadněji než některé varianty viru lidské chřipky. Zákeřnost nového viru spočívá v jeho rychlosti a snadnosti mutace. "Pandemický potenciál tohoto nového viru bychom neměli podceňovat," varoval Sebastiena Vachieri z Národního institutu pro lékařský výzkum v Londýně.

Novým virem se v prosinci minulého roku nakazila 73letá žena z čínského města Nan-čchang. Do nemocnice dorazila se silným kašlem a vysokou teplotou. O devět dnů později zemřela na totální selhání všech orgánů. V jejích průdušnicích nalezli lékaři virus H10N8. Nákaza se potvrdila letos v lednu u dalšího člověka z provincie Ťiang-si na jihovýchodě země.

Horší než Hongkongská chřipka

Případná pandemie, kterou by způsobil virus H10N8, by byla podle lékařů podstatně zákeřnější než Hongkongská chřipka, varuje Vachieri.

Hongkongská chřipka byla identifikována v Hongkongu v roce 1968 a v následujícím období se rozšířila do světa. Její pandemie, kterou způsoboval kmen H3N2, postihovala nejčastěji starší lidi. Počet obětí této nákazy se odhaduje až na milión. A to je považována za jednu z mírnějších.

Vědci nový kmen viru H10N8 považují za obdobu Španělské chřipky, která si v letech 1919 až 1920 vyžádala milióny obětí. Odhaduje se, že na toto onemocnění zemřelo mezi 20 až 100 milióny lidí.

"Chřipkový virus H10N8 je jen poslední v řadě ptačích chřipkových virů, které mohou způsobit závažné onemocnění a představují potenciální nebezpečí pro lidské zdraví," varoval Vachieri.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám