Hlavní obsah

Novým ukrajinským ministrem obrany se stal Rustem Umerov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský parlament ve středu rozhodl o jmenování Rustema Umerova novým ministrem obrany. Informuje o tom zpravodajská agentura Unian, podle které pro Umerova hlasovalo celkem 338 poslanců. V úřadu tak Umerov vystřídá Oleksije Reznikova, který v úterý podal rezignaci.

Foto: Profimedia.cz

Nový ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov

Článek

Rustem Umerov přitom dostal důležitou roli už na začátku nevyprovokované ruské invaze na Ukrajinu. Začátkem roku 2022 totiž zastupoval Kyjev při prvních pokusech o mírové rozhovory. Byl tehdy odhodlán najít „politické a diplomatické“ řešení, které by ukončilo válku.

Jednačtyřicetiletý ekonom Umerov byl později také u dojednání obilné dohody, díky které Rusko několik měsíců umožňovalo export ukrajinského obilí přes Černé moře. Ta je ale nyní u ledu. Putin tuto dohodu totiž odmítl prodloužit s tím, že nebyly splněny náležitosti ohledně vývozu ruských potravin a hnojiv.

V čele rezortu obrany stál Reznikov od konce roku 2021 a stal se jedním z nejdůležitějších mužů války na Ukrajině. Ruskojazyčná BBC uvedla, že se ministerská rošáda odehrála v době napětí mezi ministerstvem obrany a okolím prezidenta Volodymyra Zelenského, které Reznikova vinilo ze zpožďování dodávek zbraní ze zahraničí.

Poslanci se s Reznikovem loučili potleskem vestoje. Zamířit může do Londýna

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám