Hlavní obsah

Novým premiérem Velké Británie bude Boris Johnson

– Londýn • Aktualizováno

Novým premiérem Velké Británie bude Boris Johnson, oznámili v úterý konzervativci. Ve finálovém kole podpořilo Johnsona 92 153 členů strany, jeho rivala, ministra zahraničí Jeremyho Hunta, přibližně poloviční počet hlasujících. Johnson převezme funkci od Theresy Mayové, které se dosud nepodařilo vyvést zemi z Evropské unie (EU).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boris JohnsonVideo: Reuters

 
Článek

V projevu Johnson zopakoval, že Británie odejde z Evropské unie k 31. říjnu. Do té doby ale musí vyřešit patovou situaci kolem vyjednané dohody o odchodu. Johnson chce znovu zahájit jednání o brexitové dohodě. Brusel je však neoblomný a nové rozhovory odmítá.

Johnson si je podle svých slov vědom toho, že lidé budou výběr jeho osoby do úřadu ministerského předsedy zpochybňovat. Doufá, že důvěru konzervativců nezklame. Svou vládu chce sestavit během několika následujících dnů. „Kampaň je u konce a práce začíná,” prohlásil.

Foto: Toby Melville, Reuters

Boris Johnson bude novým premiérem Velké Británie.

Nový britský premiér ovšem odmítá takzvanou irskou pojistku, která má za cíl zabránit obnovení klasické hranice mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem. EU v minulosti opakovaně uvedla, že na dojednané pojistce trvá.

Mayová oficiálně oznámí královně Alžbětě II. svou rezignaci na premiérskou funkci ve středu. Panovnice vzápětí přijme nového lídra konzervativců a vyzve ho k sestavení nové vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám